2014. április 29., kedd

Polgárháború Donyeckben

Ma reggelre polgárháborús állapotok alakultak ki Kelet-Ukrajnában - Donyeckben összecsaptak az illegitim kijevi kormány ellenzői a Kijev által felbérelt szélsőjobboldallal. A helyi ukrán média szerint tucatnyian kerültek kórházba az összecsapás kezdetekor és folyamatosan nő az áldozatok száma. Egy az összecsapások kontrollálására kiküldött rendőr mellett házilag készített gránát robbant fel, jelenleg sokkos állapotban van.
A Kijev-párti és Kijev-ellenes tüntetések látszólag spontán alakultak ki, egyik pillanatról a másikra. Szemtanúk beszámolói szerint nem volt semmilyen, azt megelőző esemény, hirtelen maszkos fiatalok tűntek fel az utcákon, akik kifejezetten az - akkor még meg sem kezdődő - összecsapásokat keresték. A kiküldött rendőrök sem tudták kezelni a helyzetet, a két tömeg egymásnak esett és mindkét oldalon pirotechnikai eszközöket, füstgránátokat, baseball-ütőket vetettek be.
A Donyecki Népköztársaság médiája azonban megmagyarázta a történteket; állítólag hétfőn mintegy ezer főt vont össze a Jobboldali Szektor Donyeck területére, akiket összevontak a térségben jelen lévő ultrákkal. Ők együtt kezdték meg a provokációkat, amire a népi milíciák és a helyi civilek nagyon gyorsan reagáltak és ellentüntetések szerveződtek.

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=/watch%3Fv%3DPo9op0k4WYs
Egy helyi lakos beszámolója szerint spontán ellentüntetés alakult ki, mintegy 200-an indultak el a Kijev-párti zavargások irányába. Mire odaértek, annyian csatlakoztak hozzájuk, hogy létszámuk több mint ezerre volt tehető. A két tömeg összeérkezésének idejére a rendőrök már körbevették az ultrákat és Jobboldali Szektorosokat, akiket megpróbáltak elkülöníteni a helyiekből szerveződő spontán csoportoktól. Mint kiderült, a jelen lévő rendőri alakulatok egyike sem volt donyecki, mindannyian a szomszédos régiókból érkeztek, a függetlenség kikiáltását követően, hogy csatlakozzanak a függetlenedő terület rendfenntartásához. A szervezetlenség jelei megmutatkoztak, az összecsapásban a rendőrök gyakorlatilag beszorultak a két tömeg közé és áldozatként vettek részt.
Az összecsapás kezdetén az ultrák és a szélsőjobboldal a rendőrök elleni agresszióval kezdték a műveletet. Kijev sokat fizethetett nekik a rendfenntartás elleni provokációkért, mert szervezetten támadtak a rendőri alakulatokra, majd miután kitörtek a gyűrűből, feltűnő gyorsasággal felszívódtak a környező utcákban. Azt követően a helyi rendőrök ellen hajtottak végre támadásokat, a Kijev-ellenes tüntetők pedig szabályos hajtóvadászatot rendeztek az ultrák ellen.
Donyeck nemrég kiáltotta ki függetlenségét Ukrajnától, azt követően a nyugati országok által hatalomra juttatott kijevi kormány a hadsereget próbálta mozgósítani a felkelők ellen. Mivel a hadsereg alakulatai közül is nagy számban átálltak a felkelők oldalára, Kijev az amerikai Greystone katonai vállalat zsoldosait küldte Kelet-Ukrajnába a stratégiai létesítmények védelmére. Ezen felül Kijev időhúzásra törekszik, és a szélsőjobboldal lefizetésével terrorizálja a kelet-ukrajnai orosz lakosságot. Ukrajnában a jobboldal a nyugati beépített embereknek köszönhetően radikálisan oroszellenes, és eszköznek használják fel a NATO Oroszország elleni háborújának előkészítésére.

http://www.hidfo.net/2014/04/29/polgarhaboru-donyeckben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése