2014. április 29., kedd

Megszólalt Janukovics testőrségének egy tagja - Az ukrán államfő kimenekítésének története


Interjút adott az orosz állami médiának Viktor Janukovics ukrán államfő egykori testőrségének tagja, - mint kiderült, Janukovics után hajtóvadászat folyt Ukrajnában, és úgy kellett kimenekíteniük az államfőt az országból, hogy közben több merényletet is meghiúsítottak.
Janukovics biztonsági személyzetének (UPB) tagja részletesen leírja, hogy a nyugati diplomatákkal és az ellenzékkel aláírt megállapodást követően a biztonsági személyzet állandó jelleggel célkeresztben volt. Az alkalmazott sorban nyilatkozott a február 21-i eseményeket követő napokról. Mint elmondta, a február 21-i, a "válság békés rendezéséről" kötött megállapodást követően Janukovics információkat kapott arról, hogy orgyilkosok vadásznak rá, ezért a tanácsadókkal folytatott egyeztetéseket követően döntés született arról, hogy az államfő a következő napokban a dél-kelet-ukrajnai területek eseményein fog megjelenni, hogy fokozott veszély esetén gyorsabban megvalósítható legyen az államfő kimenekítése.
Janukovics tanácsadói február 21-én információkat kaptak arról, hogy a repülőút idejére kedvezőtlen időjárás várható, emiatt javasolták az utazás elhalasztását. Ez már önmagában egy gyanús történés, mivel ebben az időben a radikálisok "valahonnan" pontos információkat szereztek Janukovics tartózkodási helyéről. Ilyen körülmények között este 10-kor került sor a kétnapos munkalátogatást megelőző útra. Az államfőt helikopterrel vitték volna Harkovba, majd a tervek szerint Donyeckbe és Krímbe. Ez az útvonal volt tervbe véve február 22-23-ra, ami 23-án este Kijevbe visszatéréssel végződött volna. Az előzetes terveket azonban az "időjárási viszonyok miatt" módosítani kellett.
Viktor Janukovics, továbbra is legitim ukrán államfő
Az államfőre leselkedő veszélyek miatt a személyi testőrök két külön konvojjal indultak két különböző úticél felé; egy konvoj Harkovba, másik pedig Krím irányába. Az ukrán elnök Harkovba éjfél után érkezett (február 22-én) és rögtön találkozót tartott az ottani államigazgatás képviselőivel. Kora reggel a személyi testőrség információkat kapott arról, hogy Harkovban merénylet készül az államfő ellen. Szintén az érkezését követően értesült róla az államfő, hogy a két konvoj közül a másik konvoj autóit többször is megpróbálták feltartóztatni az út során. Miután több feltartóztatási kísérlet is sikertelen volt, a támadók tüzet nyitottak az államfőt feltételezésük szerint szállító járműre. A rajtaütés során egy testőr megsérült.
Az egyik testőr beszámolója alapján a konvoj  Kijev után Poltava, Harkov régiókon haladt át, ezen az útvonalon érte őket támadás, melynek során először egy több autóból álló csoportos leszorító akcióval próbálkoztak ismeretlenek, majd a sikertelenséget követően 12 kaliberű nehéz ólom golyók ütöttek lyukakat az 5 autóból álló konvoj 3 járművén is.
Valamivel később információkat kaptak arról, hogy biztonsági okokból jobb, ha az elnök nem jelenik meg a kongresszusban, mert az elnök helyi rezidenciáját ismeretlen fegyveresek kifosztották. A rajtaütések során egyértelművé vált, hogy a támadók pontos információkkal rendelkeznek az államfő tartózkodási helyéről, a lehetséges állomásokról. Így Harkovból Donyeckbe az államfőt már helikopterrel vitték, függetlenül a "rossz időjárási viszonyokról" érkező - feltehetőleg hamis - előrejelzésektől.
A Donyeckbe érkezést előtt a helikopter személyzete minden magyarázat nélküli utasítást kapott a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó repülésirányítóktól, hogy azonnal térjenek vissza Harkovba. Ha a személyzet teljesíti az utasítást, Janukovics mostanra halott lenne, a testőrség tagjait pedig azonnal bebörtönözték volna. A személyzet azért nem teljesítette az utasítást, mert a gépekben már nem volt elég üzemanyag a visszaútra, így kénytelenek voltak leszállni Donyeckben. Az utasítás szerint a visszafordulási parancsot Turcsinov adta ki a Legfelsőbb Tanács nevében, amit a személyzet akkor nem tudott mire vélni.
Ezidőtájt Janukovics már nem tudott kapcsolatba lépni Kijevvel, ismeretlenek a rendelkezésre álló összes kommunikációs eszközt blokkolták. Az államfő vissza akart térni a fővárosba, hogy az ott kialakult helyzettel foglalkozzon, de a biztonsági szakértők szerint a kijevi út felért volna az öngyilkossággal. Ekkor érkezett az információ arról, hogy egy a Krímbe tartó hamis elnöki konvojt is tűz alá vettek ismeretlen fegyveresek. Janukovics minden áron vissza akart térni Kijevbe, és a módosított útvonal szerint Krímből magángéppel tért volna vissza a fővárosba. A gép leszállását követően Krímben a reptéri alkalmazottak őrizetbe akarták venni Janukovicsot. Miután a testőrség tagjai közölték velük, hogy az intézkedés alkotmányellenes és hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, az alkalmazottak elmondták, hogy Kijevből parancs érkezett Janukovics feltartóztatására.
Ekkor érkezett az információ, hogy a Legfelsőbb Tanács elfogadta a döntést, miszerint eltávolítják az ukrán elnököt a pozíciójából. Bár ez a lépés alkotmányellenes, addigra egyértelművé vált, hogy Kijevben az elmúlt órákban alkotmányos puccs zajlott le, ami a katonai puccs törvényessé tételét hivatott előkészíteni.
Az ukrán alkotmány szerint az államfőt általános, egyenlő és közvetlen választójog alapján, titkos szavazással, ötéves időtartamra választják. Az alkotmány szerint tehát az államfőt a parlament sem távolíthatja el pozíciójából, kizárólag ötévente a választópolgárok, demokratikus elnökválasztás útján. Janukovicsot 2010-ben választották meg, mandátuma 2015-ig tart. Emiatt az atlantista puccs szervezői az alkotmány egy másik részéhez nyúltak volna, ami kimondja, meddig tart az elnöki mandátum. Az ukrán alkotmány szerint az elnök mandátuma a következőképpen érhet véget: 1) lemondással, 2) egészségügyi okokból az államfői feladatok ellátására alkalmatlansággal, 3) bűncselekmény esetén felmentés és felelősségre vonás, 4) halál.
Az atlantisták az utóbbi két alternatívához nyúltak, hogy a puccsot többé-kevésbé törvényes látszatúvá tehessék. Emiatt volt szükség Janukovics "tömeggyilkossággal" megvádolására, és emiatt próbálták meggyilkolni az államfőt: az alkotmány szerint akkor véget ér az elnöki mandátum, és új elnökválasztásokat kell kiírni.
Február 24-éig Janukovics többszöri merényletkísérletnek volt kitéve, Donyeckben az államfő konvoját újabb támadás érte. Eddigre nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán titkosszolgálat által adott információk nem megbízhatóak az államfő számára. Donyeckben az államfőt szállító konvoj elé blokádot építettek, ahol több mint száz fegyveres bandita várta a konvojt, géppuskákkal felfegyverkezve. Addigra az államfő konvoját több részre osztották, felderítőket küldtek előre és egy autót külön, alternatív útvonalon elküldtek az ellenkező irányba. Az államfő konvoja elé nehéz gépjárművekből állított torlasz előtt az előreküldött személyi testőrök látták, hogy ezek a fegyveresek minden áthaladó autót átvizsgálnak. Ekkor visszatértek a konvojhoz, ami az államfővel együtt egy új útirányt vett fel. Ez azonnal gyanússá vált az útvonalra kihelyezett fegyveresek számára, akik több autóval üldözőbe vették az államfő konvoját. A beszámoló alapján ekkor mintegy 10 perc üldözést követően sikerült eltűnniük szem elől.
Azt követőn egy ismeretlenek által felállított ellenőrző ponton haladtak át, ahol az őröket le kellett fizetni. Ők kevésbé elkötelezettek voltak, az egyik testőrnek elmondták, hogy pénzért vannak itt és a konvojra kell lőniük, így az államfő testőrei ötszörös összeg kifizetésével leszerelték az ellenőrző pontra kihelyezett fegyvereseket, akikre az is hatással volt, hogy az államfő kíséretének fegyveresei láthatóan létszámbéli fölényben voltak.
Melitopol környékén az elnök kísérete számára egyértelművé vált, hogy Janukovics ellen országszerte szabályos hajtóvadászatot rendeltek el, az államfő nem maradhat Ukrajna területén. A testőr bevallása alapján eddigre már nem voltak terveik. Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, messziről kerülték a főútvonalakat. Onnantól elsődleges céljukká vált, hogy az államfőt kijuttassák az országból.
Így akart bevonni az Európai Unió egy újabb tagállamot; a legitim kormány eltávolításával, alkotmányos puccsal, és a demokratikusan választott államfő elleni hajtóvadászattal. Február végén már a hírekből sejthető volt, hogy Janukovics ellen hajtóvadászatot rendeltek el, hiszen a NATO ezt tette korábban Líbiában, majd a szír elnök is merényletek sorozatának volt kitéve. Lassan nyilvánosságra jutnak az információk, és részleteibe menően megtudja a világ, hogyan távolítottak el a magukat demokratikusnak mondó nyugati országok egy demokratikusan megválasztott kormányt.

http://www.hidfo.net/2014/04/29/megszolalt-janukovics-testorsegenek-egy-tagja-az-ukran-allamfo-kimenekitesenek-tortenete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése