2014. június 30., hétfő

Elismerték: célzott támadás a bolgár bankrendszer ellen

A bolgár jegybank a hétvégére hivatalosan is elismerte, hogy folyamatos kísérletek zajlanak az ország destabilizálására és támadások érik a bankrendszert. Pénteken már a második egymást követő napon zuhant a nagybankok részvényeinek ára a bolgár értéktőzsdén. Az ügy egy hete kezdődött, amikor a Corpbankot érte nagyobb támadás és a bank anyagi helyzete instabillá vált; akkor az ország központi bankja ellenőrzés alá helyezte a Corpbankot és a kormány bejelentette, államosítják a pénzintézetet, ha a részvényesek nem emelik a tőkét.
Csütörtökön a kormánypárt egyik képviselője már jelezte, egy másik bank is veszélybe kerülhet. A First Investment Bank árfolyama 18,7 százalékos mínuszban állt csütörtökön napközben a szófiai tőzsdén és a támadást követően láncreakció szerűvé vált a tőkekivonás. Pénteken a banki részvény 20 százalékos mínuszban kezdett, majd délutánra bejelentették, hogy hétfőig minden fiókot bezárnak. A közlemény szerint "bűnszervezet által elkövetett támadásra" került sor a bank ellen.
Hídfő.net | Mindez a Déli Áramlat miatt?Mindez a Déli Áramlat miatt?
Mint kiderült, a betétesek csaknem 556 millió dollárnak megfelelő összeget vettek ki a számláikról néhány óra alatt. Péntek estére a kormány bejelentette lemondását, majd nagyon hamar kiderült, milyen bűnszervezet hajtott végre támadást az ország ellen; az ellenzék felszólalása szerint azonnali IMF-hitelre van szükség, valamint az IMF "válságkezelő szakértelmére", amivel gyakorlatilag már most kijelentették, hogy kormányra jutásuk esetén elfogadják a Valutaalap által megkövetelt reformokat és megszorításokat.
Bulgária ellen az atlantisták hajtottak végre átfogó gazdasági támadást. Mint látható, az európai integrációval szemben vonakodó, egyensúlyi politikára törekvő kormánnyal szemben jelen van a nyugati hitelek szükségességét, az európai integráció mellett elkötelezett (atlantista) ellenzék. Most, hogy a kormányt kiütötték a nyeregből, a nyugat saját bábjait fogja kormánypozícióba hozni.
Bulgária a közelmúltban Brüsszel nyomására felfüggesztette a Déli Áramlat építési munkálatait. Azt követően a kormányon lévő szocialisták vezetője bejelentette; a pártok megállapodtak abban, hogy október 5-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak. Az Európai Unió gazdasági nyomásgyakorlásán felül Szófiában és a nagyobb városokban egy éve rendszeresek a miniszterelnök lemondását követelő tüntetések, vagyis Bulgáriával szemben fennállnak ugyanazok a feltételek, melyek Ukrajnában a kormány eltávolítását megelőzően: nyugatról finanszírozott, a kormány lemondását követelő tüntetések, jelen lévő és a közéletben aktív atlantista ellenzék, gazdasági hadművelet a kormány anyagi mozgásterének beszűkítésére, valamint  - feltehetőleg - az Európai Unió felkészült arra a helyzetre is, ha a bolgár kormány nem adja be a derekát.

http://www.hidfo.net/2014/06/30/elismertek-celzott-tamadas-bolgar-bankrendszer-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése