2014. március 12., szerda

Rendkívüli NATO hadgyakorlat az ukrán-lengyel határ mentén

Elhalasztotta a NATO a Fekete-tengerre tervezett manővereket, viszont hadgyakorlatot kezdett Lengyelországban, az ukrán határ mentén. Az amerikai vezetés azt állítja, mindkét gyakorlat tervbe volt véve még az ukrán forradalom kezdete előtt.
A légierő gyakorlatai ma kezdődtek meg, melyeken mint kiderült a lengyel elnök is megjelent. A gyakorlat során a lengyel államfő F-16-os vadászgépek manővereit, valamint a Herkules csapatszállító gépeket tekintette meg.

F-16 NATO katonai fenyegetés- Kiváló célpont az új orosz légvédelem tesztelésére.

A hadgyakorlatról nem sok konkrét információ jelen meg, a gyakorlattal összekötött bemutatókon legalább 12 amerikai vadászgép vett részt. Mint kiderült, a holnapi nap folyamán további 300 amerikai katonai érkezik az országba. A lengyel média szerint az "erődemonstráció" nem előre tervezett volt, hanem az államfő kérésére küldtek további vadászgépeket az országba.
A hadgyakorlat követően a lengyel államfő bejelentette, hogy a megszorítások és szigorú költségvetési politika ellenére növelni fogják a katonai kiadásokat. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a NATO újabb fegyverrendszert telepít az országba, amiért nem a NATO fizet (elvégre a nyugatiak érdeke, hogy használhassák a területet), hanem Lengyelország fog fizetni a de facto megszállásért.

http://www.hidfo.net/2014/03/11/rendkivuli-nato-hadgyakorlat-az-ukran-lengyel-hatar-menten



Belorusszia 15 orosz vadászgéppel többet állomásoztatna


Az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának ülésén Alekszander Lukhasenko ajánlott fel még 15 helyet az Orosz Légierőnek a belorussziai katonai reptereken. Lukhasenko elnök megfogalmazása szerint: "Reagálunk kell a NATO lengelországi erődemonstrációjára a Belorusz határ mentén. Szeretnénk kérni orosz szövetségesünktől a határ- és légtérvédelmi feladatokhoz még 12-15 vadászgépet."
Hídfő.net | Orosz vadászgépek

Emlékeztetőül: a NATO hétfőn hozott döntése értelmében időközi replüléseket és radarmegfigyelés bevezetését tervezi a régióban, hogy "közelebbről monitorozhassák az eseményeket". A NATO európai főparancsnoka, Philip Breedlove tábornok szerint ezek az időközi replülések csak és kizárólag NATO országok légterében fognak zajlani. Feltételezhetjük, hogy egy kis megsértése az ukrán légtérnek beleférhet ezekbe a "rutinrepülésekbe". Washington továbbá Legyelországba küldött 18 darab F-16 gépet és több légi utántöltő gépet még a hét elején, elmondásuk szerint ez a "védelmi stratégia része".

http://www.hidfo.net/2014/03/12/belorusszia-15-orosz-vadaszgeppel-tobbet-allomasoztatna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése