Ahogy egyre inkább
teret nyer a GMO használat az élelmiszeriparban, lassan az Európai Unió
is hozzáfogott a génmódosított élelmiszerek elfogadtatásába és
engedélyezésébe. Ez egy komplex genetikai fegyver az európai lakosság
ellen, melynek hatásairól sokaknak fogalma sincs. Az Európai Unióban
egyre szaporodnak az allergiák, rákos megbetegedések, emésztési zavarok
és vérnyomásproblémák. Magyarországon a rendszerváltást követően
megsokszorozódott a rákos megbetegedések száma. Ennek oka pedig az
élelmiszer, amit a hazai ipar tönkrevágását követően nagyrészt nyugatról
importálunk. Sokfajta étel ugyanúgy néz ki mint azelőtt, csakhogy nem
ugyanaz van benne. A genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztásával
pont a fent említett betegségek kockázata nő meg, több esetben
bizonyítható a születési rendellenességekkel és terméketlenséggel
fennálló összefüggés is.
Nyugaton
több mint kétszáz adalékanyagot adnak az ételekbe. Ezeknek 80%-a a
fejlődő országokban be van tiltva, a legtöbbre Oroszországban is tiltás
van érvényben. Egyáltalán nem ok nélkül. Túl sok helyet foglalna ezeknek
a felsorolása, de példának okáért néhány adalékanyag, ami bizonyítottan
károsítja a fogyasztóját: E121, E123 színezőanyagok, E240
tartósítószer. Ezen kívül több olyan adalékanyag van, melyek káros
hatása gyakori, de nem bizonyítható: az E-104, E-122, E-141, E-150,
E-171, E-173, E-180, E-241, E-477.
Néhány
veszélyes tartósítószer és emulgeálószer, ami negatív hatással lehet az
egészségre. Általában szerepelnek is a termék csomagolásán. A fejlődő
országokban tiltott többek között az: E-103, E-105, E-111, E-125, E-126,
E-130, E-152, E-102, E-110, E-120, E-124, E-127.
Az
alábbi kategóriába olyan tartósítószerek és emulgeálószerek tartoznak,
melyek bizonyíthatóan hozzájárulhat a rák kialakulásához: E-131, E-142,
E-210, E-211, E-212, E-213, E-215, E-216, G: 217, E-240, E-330.
Emulgeálószerek, melyek bizonyíthatóan károsak a bőrre, többek között bőrrákot okoznak: E-230, E-231, E-232, E-238. Az E-311, E-312 és E-313 kiütéseket okozhat és enyhe allergiás reakciót.
A következő tartósítószerek és emulgeáló szerek emésztési zavarokat okoznak: E-221, E-222, E-223, E-224 és E-226.
Adalékanyagok, melyek fogyasztása vérnyomásproblémák kialakulásához vezet: E-250 és E-251.
Adalékanyagok, melyek fogyasztása gyomorbetegségekhez vezet: E-322, E-338, E-339, E-340, E-311, E-407, E-450, E-461, E-462, E-463, E-465, E-466.
Az
ENSZ keretein belül működő mezőgazdasági termelő szervezetek
skorpiógének használatával kifejlesztettek olyan búzafajtákat, melyek
fokozottan tűrik a szárazságot. Emellett "mellékhatásként" növelik a
különböző élelmiszer-allergiák kialakulásának esélyét, valamint
bizonyítottan mutációkat okoznak és hozzájárulnak daganatok
kialakulásához, melyek immunitást mutatnak az antibiotikumokra. Emellett
bizonyíthatóan születési rendellenességekhez vezet és fokozza a korai
magzathalál, vetélés esélyét. Orosz tudósok legújabb kutatásai szerint a
szervezet számára idegen DNS képes felhalmozódni a belső szervekben,
valamint korai magzati stádiumban az embrió DNS-ét is módosíthatják.
A
növénytermesztésben a kártevőkkel szembeni ellenállás kifejlesztésére
használt transzgenikus fehérjék bizonyítottan allergiás reakciókat
okoznak a gyermekeknél, a 4 év alatti korcsoport erre fokozottan
érzékeny. A brazil dió génjeivel módosított szójabab hatását tesztelték
legnagyobb mintán, és bizonyított, hogy allergiás betegségek
kialakulásához vezet.
A
rovarirtásra szánt anyagok nem csak a rovarok táplálékhasznosítására
vannak negatív hatással, hanem az ember esetében is képesek blokkolni a
tápanyagok felvételéhez szükséges enzimeket, valamint hatással vannak a
hasnyálmirigy működésére. Számos transzgenikus kukorica, dohány és
paradicsom ellenálló a kártevőkkel szemben, de emellett lebomlásuk során
fokozottan toxikus és mutagén elemek jönnek létre, melyek az emberre is
veszélyesek.
A
mérgező GMO-k legszembetűnőbb példája a Showa Denko japán cég által
termelt GM triptofán táplálék-kiegészítők, melyek közvetlen vezettek 37
ember halálához és több mint ezer fogyasztó életét tették tönkre a
rendkívül gyorsan kialakuló betegségekkel.
A
rákkeltő és mutagén elemeket tartalmazó GMO gyomirtók képesek
felhalmozódni a talajban, a transzgenikus cukorrépa és gyapot
termeléséhez használt glizofát például egy erős karcinogén (rákkeltő
anyag), ami felhalmozódik és limfóma kialakulásához vezet. Egyes
gyomirtók mutációkat okozhatnak még az embrionális fejlődés során és
korai vetéléshez vagy születési rendellenességek kialakulásához
vezetnek. A bizonyos dohány- és rizsfajták esetében fokozott terméshozam
eléréséhez használt biológiailag aktív anyagok szintén közvetlen
okozzák rákos daganat kialakulását.
Tanulmányok
kimutatták, hogy a patkányok táplálásához használt transzgenikus
burgonya a vér összetételének kóros elváltozásait okozta,
rendellenességeket a belső szervekben, valamint az összes, halott
állatban kimutatható volt a vastagbél elrákosodása.

Egy másik kísérlet: a fenti kép egy Monsanto-féle GMO kukorica eredménye
A
mezőgazdasági GMO növények megjelenésével kialakult egy új jelenség is:
az átvitt gének, melyek biztosítják a növény számára a kívánt
tulajdonságokat (pl. az antibiotikum alapú növényvédő szerekkel szembeni
ellenállást), a felhasznált élelmiszeren keresztül később bekerülnek a
szervezetbe, ahol más mikroorganizmusoknak is átadhatják az
antibiotikumokkal szemben kifejlesztett rezisztenciát. Az eredetileg a
növényvédő szerek mellékhatásai elleni védelemhez használt gének pedig
más mikroorganizmusokat is immunissá tesznek az antibiotikumokra, - ami
ahhoz vezet, hogy a szokványos betegségek gyógyíthatatlanná válnak az
eddig sikeresen alkalmazott gyógyszerekkel.
Bizonyított, hogy a transzgenikus kukorica fogyasztása csökkenti a termékenységet,
- ezt osztrák kutatók által végzett kísérletek alátámasztják. A
kísérletekben 20 héten keresztül etették egerekkel a Monsanto cég egyik
GMO kukoricáját. A harmadik és negyedik alomban már jóval kevesebb utód született, és az egerek súlya is kevesebb lett.
A kontrollcsoportként szaporított állatokkal normális kukoricát
etettek, és ez a csoport több generáció után is normális utódszámot
tudott produkálni, ami igazolja, hogy az első csoport esetében a GMO
kukorica csökkentette a termékenységet a harmadik és negyedik generációt
követően.
A
European Agency for Food Standards szerint nincs semmi probléma a
génmódosított növényekkel. Több GMO kukoricafajta termesztését is
engedélyezték, és mivel hazánk az Európai Unió tagja, még a legerősebb
szabályozások ellenére is, Magyarországra is bejuthatnak a GMO-fertőzött
kukoricafajták.
Emellett
álljon itt egy lista, elsősorban melyek azok a vállalatok és
termékcsaládok, melyeknek a termékei a magyarországi bevásárló központok
polcain sorakoznak, és bizonyítottan genetikailag módosított
alapanyagokat használnak, pusztán az alkotóelemek aránya miatt
megkerülik a szabályozást:
- Bonduelle (pl.: konzerv bab, kukorica, zöldborsó),
- Nestle (Nescafé kávé és tej)
- Lipton (tea),
- Ráma (margarin, olaj),
- Delma (majonéz, joghurt, margarin),
- Algida (fagylalt),
- Knorr (fűszerek),
- Maggi,
- Nestea (tea),
- Hersley (Toblerone, egyéb csokoládé),
- Nesquik (kakaó),
- Kellog (gabonatermékek, csokoládé, burgonyaszirom),
- Hersley (csokoládék, pl.: Toblerone),
- Kit-Kat (csokoládé),
- Reese Peanut Butter Cups (mogyoróvaj),
- Special Dark (feketecsokoládé, csokoládé szirup, eper szirup),
- Mars,
- M&M's,
- Snickers,
- Milky Way,
- Twix,
- Heinz (ketchup, chili szósz),
- Coca-Cola (Coca Cola, Sprite, Cherry Coke),
- Pepsi Cola,
- Frito-Lay (GMO komponensek az olajban és egyéb összetevőkben),
- Cheetos.
- Nestle (Nescafé kávé és tej)
- Lipton (tea),
- Ráma (margarin, olaj),
- Delma (majonéz, joghurt, margarin),
- Algida (fagylalt),
- Knorr (fűszerek),
- Maggi,
- Nestea (tea),
- Hersley (Toblerone, egyéb csokoládé),
- Nesquik (kakaó),
- Kellog (gabonatermékek, csokoládé, burgonyaszirom),
- Hersley (csokoládék, pl.: Toblerone),
- Kit-Kat (csokoládé),
- Reese Peanut Butter Cups (mogyoróvaj),
- Special Dark (feketecsokoládé, csokoládé szirup, eper szirup),
- Mars,
- M&M's,
- Snickers,
- Milky Way,
- Twix,
- Heinz (ketchup, chili szósz),
- Coca-Cola (Coca Cola, Sprite, Cherry Coke),
- Pepsi Cola,
- Frito-Lay (GMO komponensek az olajban és egyéb összetevőkben),
- Cheetos.
Egy és ugyanaz a gyártó képes három termékkategóriát létrehozni ugyanazon termék számára:
1. hazai fogyasztás (a fejlett országokban),
2. export más fejlett országokba,
3. export a fejlődő országokba.
1. hazai fogyasztás (a fejlett országokban),
2. export más fejlett országokba,
3. export a fejlődő országokba.

Minden
termékkategóriában ugyanannak a terméknek más az összetétele: ugyanabba
a márkájú csokoládéba mást tesznek, ha a nyugati országban adják el, és
mást tesznek bele, ha Magyarországra hozzák.
Eközben
kivétel nélkül az összes nyugati országban statisztikailag igazolható a
termékenység csökkenése és a demográfiai hanyatlás. Valakik
terméketlenebb, gyengébb európai embert akarnak, a magyar fogyasztó
pedig az ő termékeiket eszi.
http://www.hidfo.net/2014/03/12/harom-generacio-utan-csokkeno-termekenyseg-te-ezt-eszed
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése