2014. március 12., szerda

Szíria: Menekülnek a terroristák

Megkezdődött a lázadó terrorista sereg legerősebb fellegvárának, Yabrood (Yabrud) ostroma. A lázadó erők már vonják ki Libanon felé tartalékaikat, és ami legfontosabb foglyaikat. Így kerültek Libanonba azok az apácák, akik kiadásáért a libanoni hatóságok hetek óta tárgyalnak. A sajtó a katari közvetítésnek ítéli a sikert, aminek semmi köze a valósághoz. Igazából egy helyi keresztény hívő közvetített az apácák érdekében, és járkált fronttól frontig, vitte a válaszokat. A kiadási tárgyalás sikerrel járt, Katar 16 millió USD-t fizetett ki szíriának, és átadta az összes apácát, cserébe 150 női rabot engedtek el szíriai börtönökből.
Hídfő.net | Kiszabadult apácák imádkoznak
Szíria: Kiszabadult apácák imádkoznak

Yabrood egy kisebb város Damaszkusztól északra, de ez számított az Al-Nusra központjának. Mivel nagyon sok foglyot őriztek itt, akiknek megölésével fenyegetett az Al-Nusra Front, ha a Hezbollah teljesen elvágja őket Libanontól, ezért hagytak egy folyosót, a libanoni határ felé. Itt vitték ki az apácákat is Libanonba. Az Al-Nusra a hírek szerint igyekezett vigyázni a foglyokra, annak ellenére, hogy megölésükkel többször fenyegetőztek. A Hezbollah közölte, amennyiben a foglyoknak bántódása esik, akkor nem ejtenek foglyokat a városért folytatott csatában. Most egy nagyjából mindenkinek elfogadható egyezség született, a foglyokat elengedték, többen pedig a meghagyott egérúton elmenekültek Yabroodból. A hadsereg dél felől már behatolt a városba. A fegyvert letevő szíriai születésű lázadókra még mindig vonatkozik a teljes amnesztia, ha a harcok előtt leteszik a fegyvert. Sokan éltek is a lehetőséggel az összecsapás előtt.
Hídfő.net | Szíria: Harcok a libanoni határ menténJelmagyarázat:
Zöld terület: még a terroristák kezén levő rész
Fekete zászló: terrorista csapatok
Sárga zászló zöld felirattal: Hezbollah erők
Zöld-fehér-fekete zászló, három csillag: FSA (terrorista) csapatok
Piros-fehér-fekete zászló, két csillag: Szíriai kormányerők


Al-Mukharram (Homsz mellett): a tüzérség felmorzsolta a lázadók állásait, több nehézfegyvert elpusztítottak, a banditák kiürítették a maradék területeket. A hadsereg visszafoglalta Palmíra (Tadmor) városát is. A város külterületeinek átfésülése közben találták meg a felbecsülhetetlen értékű több ezer éves kőfaragásokat ládákba pakolva, már előkészítve az elszállításra és külföldi értékesítésre.
Hama várostól keletre a terroristák erősen beásott állásainál elkeseredett harcok folynak, mindkét oldalon veszteségeket jelentettek. A légierő megkezdte a terület bombázását.
Történelemre fogékony olvasóinknak javasoljuk a következő kisfilmet Palmíra romvárosáról ahol a végső fosztogatást és műemlékrombolást sikerült a hadseregnek megállítania:

http://www.hidfo.net/2014/03/12/sziria-menekulnek-terroristak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése