2014. március 12., szerda

Tizenkét millió rabszolga életéért követelik a kártérítést

Újra összeült a Caricom és újra benyújtotta a számlát: a karibi országok közössége kártérítést követel Európa számos nagyhatalmától azokért az évekért, amelyek alatt rabszolgaságban tartották a karibi államok lakóit. Most 12 millió fekete rabszolga életét kérik számon.
A 15 államot tömörítő szervezet szóvivője szerint a tagállamok több pontos követelést hagytak most jóvá az egykori gyarmattartó európai hatalmakkal - Nagy-Britanniáva, Spanyolországal, Franciaországgal, Hollandiával és Portugáliával - szemben. Ebben szeretnék, ha az érintettek bocsánatot kérnének a múltban történtekért, eltörölnék a rabszolgaság ideje óta felhalmozott adósságaikat, valamint infrastrukturális beruházásokhoz adnának anyagi támogatást a karibi országoknak. Ezen belül utakat, iskolákat, egészségügyi és oktatási létesítményeket építenének a gazdag európai egykori gyarmattartók támogatásával.
A Caricom országok képviseletét Európában az angol Leight Day és Co. vállalta. A mostani lépés egy közel 30 éve működő civil mozgalom tevékenységének az eredménye.
A Leight & Co. 2013. júniusában sikerre vitt a brit állammal szemben egy pert, amelyben London kénytelen volt elismerni, hogy 1952 és 1960 között fizikailag megkínozta a kenyai Mau Mau gerillákat. London most 30,4 millió dolláros kártérítést kell hogy fizessen a még életben lévő károsultaknak vagy azok családtagjainak.
2004 és 2011 között Jamaica, Guyana valamint Antigua és Barbuda már tett egy sikertelen kísérletet az egykori gyarmattartóknál az anyagi kártérítés megszerzésére, de most a brit iroda belépésével nagyobb esélyt látnak a sikerre.
http://www.latimoport.hu/hirek/5428-tizenket-millio-rabszolga-eleteert-kovetelik-a-karteritest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése