2014. június 3., kedd

'A régió a harmadik világháború színterévé válhat'

Az ázsiai és csendes-óceáni térség egyre labilisabb, amióta az Egyesült Államok Kína megállítására törekszik, beavatkozva a régió ügyeibe, egyesek szerint a régió a harmadik világháború színterévé válhat - fogalmazott a China Daily című angol nyelvű napilapban egy kínai szakértő.

Tung Csun-ling, a mai nemzetközi kapcsolatok intézetének kutatója cikkében példákat sorolva igyekszik igazolni, hogy az amerikai politikusok támogató, ösztönző lépései, megnyilatkozásai mennyire bátorítóan hatnak azokra a térségbeli országokra, amelyekkel Kínának területi vitái vannak.

Tung szerint az Egyesült Államok stratégiai célja egyértelműen Kína ellen irányul, de megjegyzi, Washington hosszabb távon nem feltétlenül profitál belőle. Úgy véli, az Egyesült Államoknak nagy szüksége lenne egy stabilan fejlődő ázsiai gazdaságra saját gazdaságának helyreállítása érdekében is. A szerző annak a veszélyét is látja, hogy a helyzetből adódóan egy idő után a "farok fogja csóválni a kutyát", és a Kínának ugrasztott államok olyan helyzetbe kényszerítik az Egyesült Államokat, amilyenbe nem akart kerülni.
A kínai médiában az elmúlt napokban mind több éles hangú, Washingtont támadó jegyzet, kommentár jelent meg azt követően, hogy a múlt hét végi regionális biztonsági konferencián, a Sangri-La Párbeszéd szingapúri találkozóján a magas rangú kínai katonák és diplomaták nem győzték kapkodni a fejüket, annyi intő hangon megfogalmazott nyílt vád hangzott el Peking magatartásával szemben.

Mint a kínai médiából kiderült, a felszólalók több esetben is módosítani kényszerültek előre megírt szövegükön, s igyekeztek reagálni elsősorban az amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel, illetve Abe Sindzó japán kormányfő kemény szavaira. Ám a beszámolók szerint a rögtönzött válaszok nem voltak igazán átütőek, s a helyszíni érdemi vitát, a meggyőző ellenérveket már nem pótolhatja a sajtó utólagos háborgása sem.

A kínai delegációt mélyen sértette, hogy az amerikai védelmi miniszter kinyilvánította: Kína egyoldalú fellépése a Dél-kínai-tengeren destabilizálja a régiót, s bírálta a konzultációk nélkül létrehozott légvédelmi azonosító övezetet is a Kelet-kínai-tenger fölött. A kínai kíberkémkedést is felhozta.

A kínai delegáció vezetője, Vang Kuan-csung, a hadsereg vezérkari főnökének helyettese Hagel beszédére úgy reagált, hogy az tükrözte az Egyesült Államok hegemonikus szemléletét, tele volt felbujtással, fenyegetéssel és megfélemlítéssel. A tábornok, aki úgy vélekedett, hogy Hagel és Abe összehangolta beszédét, s egymást támogató "duettet" adott elő, még napokkal később is kikelt magából, azt hangoztatva, hogy a Pentagon főnöke egyenesen az összeütközést ösztönzi a térségben.

A kínai média most azt igyekszik megmagyarázni, hogy a Dél-kínai-tengeren és légterében nincsenek veszélyben a közlekedési útvonalak, a szóban forgó vitás területek egy részével kapcsolatban már jó ideje nem volt vita, Kína ellenlábasai csak mostanában kaptak erőre, s az Egyesült Államok sem konzultált másokkal, mielőtt a maga légvédelmi azonosító övezetét meghatározta. Peking számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a washingtoni diplomácia hangvétele keményebbé vált, s ez láthatóan némileg felkészületlenül érte és defenzívába szorította az illetékeseket.
Stop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése