Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye.
Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert
nyersen nagyon egészséges. A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a
termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és
alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja
vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek
köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású,
savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye. Anekdota: ...a
Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az „istenek
eledelét”. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb
szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái
nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták
hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is
honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe. A
fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy
jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi
korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay,
Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi,
Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról
kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye.
Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi
cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ). A szedd
magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez... Ha nem
mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a
csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen
vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes
héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és
frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el
hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a
szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le.
Csupa egészség
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat.
A természetgyógyászat - a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen.
* csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása,
* a reumát is enyhíti,
* és segít a cukorbetegségben szenvedőknek,
* enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása,
* szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és
növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C
jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos
elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi
anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat,
foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok
vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért
gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan
izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért
felelős. A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és
rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A
cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a
nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a
cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.
Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs
fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet,
tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető
belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a
kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti.
Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.

Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt,
készíthetünk kompótot Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk
belőle lekvárt, készíthetünk kompótot. Az italokat tekintve
gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként
használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az
EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka.
Fontos! Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A
gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de
ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák
erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki. Vigyázat! A
nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket
produkálhat.

Minden idők legfinomabb fülbevalója!
Tóth János - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése