2014. június 3., kedd

Oroszország feloldotta a fegyverembargót Pakisztánra

"A nemzetközi fegyverembargót Oroszország mostantól nem tartja magára nézve kötelezőnek." - jelentette be hétfőn a Rosztech fegyver- és védelmiipari vállalat vezérigazgatója, hozzátéve, hogy "Azonnal megkezdtük a tárgyalásokat Mi-35-ös helikopterek szállításáról." Pakisztán jelezte még aznap, hogy Mi-26-os helikopterekre, tüzérségi eszközökre, föld-levegő rakétákra is igényt tartana.
Hídfő.net | Pakisztáni katona hadgyakorlaton.
Pakisztáni katona hadgyakorlaton.
Úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok kivonulásának előkészítése a régióból egyben szövetségesváltást is fog jelenteni Paksiztán számára. Habár Pakisztán fő fegyverkereskedelmi partnere Kína volt eddig, Oroszország javítani szeretné a kapcsolatait az iszlamabadi kormányzattal. Ennek az oka abban keresendő, hogy az USA a nyílt katonai jelenlétről nagy valószínűséggel át fog állni a terrroristák támogatására Afganisztánban és a régióban, ezzel is bizonytalanságot szítva. Ne felejtsük el, hogy Afganisztán elhelyezkedése nagyon jó az USA-féle terrorháborúkhoz, hiszen az ország határos Iránnal, volt szovjet utódállamokkal, és Kínával is, Kínával ráadásul olyan helyen, ahonnan közel van a Hszinjiang régió. Hszinjiangban pedig már megkezdődtek a terrorista akciók.
Az Egyesült Államok is törekedett Pakisztán katonai erősítésére, hogy ellenpólusként szolgálhasson a potenciális talibán kormánynak. 1999-2008 között az USA összesen 20 millió dollár értékű támogatást nyújtott Pakisztánnak, hivatalosan a demokrácia helyreállításának elősegítésére. Érdekes, hogy ez a program két évvel a 2001-es New Yorki események előtt már elindult.
2009 októberében azonban elfogadták a Kerry-Lugar törvénytervezetet az Államokban, ami szerint Iszlamabad évi 1.5 millió dolláros segítséget kap a terrorizmus elleni küzdelemre. Cserébe az amerikaiak teljes ellenőrzést kaptak a pakisztáni nukleáris létesítmények és a pakisztáni atomprogram felett.
2011-2012-ben aztán ez a katonai költségvetési segítségnyújtás felfüggesztésre került Washington részéről, azonban érdekes módon 2013-ban újraindították a programot.

http://www.hidfo.net/2014/06/03/oroszorszag-feloldotta-fegyverembargot-pakisztanra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése