2014. június 3., kedd

Kirúgatták az Origo főszerkesztőjét

Tüntetést szerveznek a liberálisok az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő elmozdítása ellen, - akinek távozása mögött feltételezéseik szerint politikai nyomás állhat, "a kormány tevékenységét bíráló" cikkek miatt. A 444.hu liberális hírportál szerint Lázár János rúgatta ki az Origo főszerkesztőjét.
A tiltakozó liberálisok úgy próbálják feltüntetni magukat, mint akik a civil szervezetek függetlensége mellett állnak ki. Valójában a külföldi támogatások újraelosztása zajlik Magyarországon. A kormány az európai trendnek megfelelően felveszi a mérsékelt atlantista irányvonalat, eközben a radikális atlantisták és a liberálisok külföldi támogatásait megnyirbálja, hogy megakadályozza térnyerésüket az átmeneti időszakban.
Ez a pénzforrások körül kibontakozó hatalmi harc értelemszerűen a médiára is kihat. Az egyetlen újdonság ezekben a történésekben, hogy a rendszerváltás és nyugati átmenet termékeként létrejött, emiatt önmagát sebezhetetlennek gondoló médiafelületek is célkeresztbe kerülnek. Különös tekintettel a 2000 után alapított, radikális atlantista sajtóorgánumokra, - szembesülniük kell azzal, hogy már ők sem számítanak tabunak a kormány számára.

http://www.hidfo.net/2014/06/03/kirugattak-az-origo-foszerkesztojet



Politikai okok miatt távozott Sáling az Origo éléről?



Néhány száz fős tüntetés gyűlt össze Budapesten a VII. kerületi Dob utcában, ahol liberális hírportálok állásfoglalásait olvasták fel az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő kirúgatása kapcsán. Sáling a mai nappal távozott az Origo.hu éléről, korábbi alkalmazottai és közvetlen kapcsolathálója jelenleg a liberális véleményoldalak éléről találgatnak, hogy miért is kellett távoznia.
Hídfő.net | Origo tüntetés
Sáling maga nem nyilatkozott annak kapcsán, hogy politikai indok miatt kellett-e távoznia, vagy a piaci részesedését épp átrendező Origo pozícióharcai miatt.
A hazai fővonalú média átrendeződése ezzel érdekes irányt vett, - a legutóbbi parlamenti ciklusnak ez egy meghatározó vonása volt. 2010-11-ben több indexes újságíró sorolt át az Origohoz, majd egyikük azonnal főszerkesztői pozícióba került. (A későbbiekben őt Sáling váltotta, aki ugyanebből a kapcsolathálóból került ki.) 2012-2013 során a HVG.hu volt a következő a hazai média átrendeződésében. A HVG hasábjain mostanra szintén korábbi indexesek jelennek meg vélemény-írásokkal (pl .Tóta W Árpád), melyek - szándékosan vagy nem - a radikális atlantista irányvonalat jelenítik meg. A fővonalú médiában felfelé taposó liberálisok mostanra nem egy esetben az Európai Egyesült Államok megalapítása mellett foglalnak állást, még ha látens módon is. Mivel a kormány hivatalosan euroszkepticista és a közvéleményt is ebben az irányban tartaná kontroll alatt, a véleményformálás monopóliumáért folytatott harc intenzívebbé válik.

http://www.hidfo.net/2014/06/03/politikai-okok-miatt-tavozott-saling-az-origo-elerol


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése