2014. március 13., csütörtök

A bukás kezdete

Könnyeivel küszködő kifütyült szónok. Vezérelhetetlen, öntörvényű atyafiak. Szélsőjobbos anarchista csoport garázdálkodása. Ez a hétfői székely szabadság napi nagygyűlés negatív tükre a médiában. Nemcsak a román, hanem a Székely Nemzeti Tanáccsal szimpatizáló magyar sajtóban is. Az idei postaréti megemlékezés és polgári séta köszönő viszonyban sincs a tavalyi méltóságteljes rendezvénnyel és rezesbandás felvonulással.

Egyrészt ez a román városvezetés gáncsoskodó, a felvonulást betiltó provokatív határozatának a következménye. Másrészt Izsák Balázsék képességeiket meghaladó feladatra vállalkoztak. Így Dorin Florea számítása bevált, és a hatvannégy vármegyés fiatalok balhékereső viszketegségükben eljátszották a rájuk kiosztott szerepet. De nem csak ők. A szélsőséges importpolitikusok gyergyói táborozásokban és erdélyi kampánykörutakon elhintett összeférhetetlenségi ideológiája befogadó közegre talált a székely fiatalokban.
Ezért nem csoda, hogy a rendezvény szervezői ellen fordultak. A reálpolitikai megoldást felvázoló Izsák Balázst lehurrogták. Hiába könyörgött a szónoki emelvényről, az általa felvázolt, románokkal együttműködő megoldás nem nyerte el az egybegyűltek tetszését. Rá kellett döbbennie, hogy az öntörvényű székelyek eltaposhatják őt is. Ezen a napon többször vágták a fejéhez, hogy áruló. Vezéri tekintélyének elvesztése még jobban bebizonyosodott a polgári séta alkalmával. Jelképesnek is mondható, ami a Szentgyörgy utcában történt. A több száz méterre leszakadt tüntetők mozgósítására kellett visszafordulnia.
Eredménytelenül rimánkodott, hogy az ország területi egységét kétségbe vonó jelszavakat ne skandáljanak. A szervezőtársak és "tisztikarának" tehetetlenségét látva maga próbálta feloszlatni a Kultúrpalota előtt útzárat képező radikális tömeget. A Nagy Menetelésen csúcsosodott dicsősége itt kezdett porladni. Jól kitapintható a hitelvesztése és félő, hogy radikálisabb erők veszik át az SZNT vezetését, vagy egy szélsőségesebb székely szervezet fog létrejönni. Talán most utólag belátja, hogy Marosvásárhely magyarsága a méltóságteljes, elhajlásoktól mentes ünneplést igényli.
Összefogva az RMDSZ-szel - ahonnan az idén is felkérést kapott a Székely Nemzeti Tanács a közös március 15-i ünnepelésre -, a többi magyar civil és politikai szervezettel közösségünk erejét is bizonyíthatnánk. És hogy jogaink kivívására csak így van esély. Sokat harcoltunk, amíg a templomokba száműzött nemzeti ünnepünket kiszabadítottuk, ezért senki átutazótól nem tűrjük el a kioktatást. Mi a fejünk akkor is felemeltük, amikor ütöttek. Szombaton vidám kokárdás emberekkel szeretnénk találkozni és nem fekete álarcos provokátorokkal.
Karácsonyi Zsigmond - e-nepujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése