2014. március 13., csütörtök

Az államadósság kitűnően teljesít

Ismét történelmi csúcsot ért el a központi költségvetés bruttó adóssága. Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai szerint február végén 23 ezer 392 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, állításuk szerint ez a 2014-es várható GDP  79,5 százaléka. A kormánynak mindössze 2 hónap alatt sikerült 1400 milliárd forinttal növelnie az államadósságot, azaz napi majd 25 milliárddal. Ez a kormány korábbi két negatív rekordját is felülmúlja. Az első csúcsot rögtön kormányra kerülésük utáni 2. hónapban felállították, igaz akkor „csak” 1150 milliárddal növelték az adósságot, ennek ellenére még államcsőddel is riogattak.A második adósságcsúcsot a manyup-lenyúlás utáni 2. hónapban sikerült elérniük (2011. júl.-sze.), amikor 1300 milliárddal növelték a bruttó adósságot.
A ciklus végére azonban sikerült elérni minden idők legmagasabb adósságát, amiért szerintük 4 év után is az ellenzékben lévő baloldal a hibás. Valójában nyilvánvalóan a kormányzó erők felelnek az államadósság kordában tartásáért, így kijelenthetjük: a II. Orbán-kormány végleg elbukott fő ellenségével, az államadóssággal vívott harcban.
20131029horvatorszag-es-szlovakia-is-megelozi2.jpg Akkor számoljunk
A KSH adatai szerint a 2013-as GDP folyó áron 29114 milliárd forint volt. Ekkor a központi költségvetés adóssága 21 ezer 998 milliárdon állt. Ez utóbbira jön rá némi önkormányzati, TB és egyéb adósság, amelyek az MNB adatai szerint 23 ezer 068 milliárdra egészítették ki az előbbi adatot. A két számot elosztva máris megkapjuk a 2013 év végi adósságunkat, 23068 / 29114 = 79,23 százalék.
Ez kissé eltér az MNB által közölt 79,0 százaléktól, amelynek oka, hogy az MNB a KSH február közepén közzétett előzetes GDP-adatokkal számolt a publikálás idején, mi pedig már a március eleji friss adatokkal.
Önkormányzati adósságok
Az állam idén lezárja az önkormányzati adósságok átvállalását. Ez növeli a központi költségvetés adósságát, míg az államadósságot érintetlenül hagyja, hiszen annak eddig is része volt ez a tétel. A kormany.hu szerint az intézkedés február 28-án lezárult, ezzel mintegy 456 milliárddal növelve a központi költségvetés adósságát és kb. ugyanennyivel csökkentve a különbséget az MNB adataihoz képest.
Az első két hónap 1394 milliárdos költségvetési adósság növekménye tehát 938 milliárdos valós növekedést takar az államadósságban, ami GDP 3,2 százalékának felel meg, ez körülbelül 82,4 százalékos aktuális államadósság-rátát jelent.
államadósság.bmp Mi várható?
Az ÁKK nem írja, hogy az év végi 79,5 százalékos várakozásuk a központi költségvetésre, vagy az államadósságra vonatkozik. Valószínűbb az utóbbi. Ez esetben a 2014 év végi GDP-nek 30 ezer 196 milliárd forintnak kellene lennie, ami 3,7 százalékos éves növekedést jelentene. Ez megegyezik a 2013-as éves növekedéssel folyó áron, így akár reális is lehet. Ugyanakkor az ÁKK azt sem köti az orrunkra, hogy milyen év végi államadósságszintet vár. Nehezen hihető, hogy az elkövetkezendő 10 hónapban nem veszünk fel új hitelt. Márpedig, ha az év végi várható GDP-vel számolnak, akkor illene az év végi várható adósságot mellérakni. A februári adatokat összehasonlítani az év végivel ugyanis nem csak értelmetlen, de az ÁKK szakmai hozzáértését is erősen megkérdőjelezi.
Mitől ugrott ekkorát az adósság 2 hónap alatt?
A növekmény mintegy harmada pontosan 456 milliárd forint, tehát az önkormányzati adósságok átvállalásából fakad. Erről már írtunk részletesen, akkor kifejtettük, hogy az 5000 fő feletti települések önkormányzati adósságállományát kénye-kedve szerint, az általa alkotott szabályoktól lényegesen eltérve vállalta át az állam. Budapest például negyven helyett hatvan százalékos adósságátvállalást nyert, ami 104 milliárd forintot jelent.
Egy jókora részt minden bizonnyal az árfolyamváltozás rovására írhatunk, az év végi 297 forintos euró és 216 forintos dollár árfolyamok rendre 310 és 226 forintra emelkedtek, azaz mintegy 4 százalékkal. Ez körülbelül újabb 350-400 milliárd forintot magyarázhat. Az idei költségvetést egyébként 295 forintos euró árfolyam mellett tervezték, sajnos az ÁKK nem közli azt sem, ebben mi a várakozásuk.
Mintegy 300 milliárd forintot pedig sima trükközés miatt ugrott. Tavaly év végén visszafogták a kibocsátást, ezzel kozmetikázva az év végi adatokat, majd januárban gyorsan bepótolták. Így az adósság papíron csökkent 2012-höz képest. Az egyetlen baj ezzel, hogy idén év végén már majd ehhez az adathoz fogjuk hasonlítani az új számokat. De az már a jövő problémája, és ami talán még fontosabb: elég a választások után aggódni miatta. Vagy majd aggódik miatta egy másik kormány …
A tények viszont makacs dolgok, ebben az esetben pedig egyértelműek: a ciklus végére sikerült elérni minden idők legmagasabb adósságát, így kijelenthetjük: A II. Orbán-kormány végleg elbukott fő ellenségével, az államadóssággal vívott harcban.
(tenytar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése