2014. március 13., csütörtök

EJC-elnök: Az ukrán jelenség rendkívül veszélyes


Vjacseszlav Kantor orosz állampolgár, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke ezen a héten Románia legmagasabb állami kitüntetését kapta: a Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét.
A magas kitüntetést Bukarestben Traian Basescu román elnök nyújtottá át Kántornak. Az EJC elnökét a toleranciához, a megbékéléshez, a felekezetközi párbeszéd fejlesztéséhez, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elleni küzdelemhez való hozzájárulásáért tüntették ki. A kitüntetés átnyújtása után Kantor exkluzív interjút adott az Oroszország Hangjának:
Nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a kitüntetést, mert azt hiszem, Európa nem idegen a zsidóknak. Ez a mi otthonunk. Az EJC-beli kollégáim, köztük a román közösség is, jómagam és a családom nagyrabecsüljük ezt a magas elismerést. Ez igazi barátságnak és a valódi toleranciának a jele. És az esemény, amelyen Ön is jelen volt, szintén az igazi toleranciának a jele Románia részéről.
A román elnök beszédében megjegyezte, hogy 70 évvel ezelőtt Európa túlélte a holokauszt tragikus eseményeit. Most viszont ismét szembe találja magát a jobboldali és a nacionalista erők aktivitásával.
Basescu emlékeztetett arra, hogy vannak problémák Magyarországon, Görögországban, Franciaországban. De van egy másik probléma is: ez a májusban esedékes „Európai Parlamenti választás”. Ha most az ultrajobboldal konszolidálódik az ultrabaloldallal, akkor 20%-os küszöbhez közelednek az Európai Parlamentben.
Ha megjelenik egy ilyen koalíció, akkor a választásokat megnyerő párt kénytelen lesz megosztani a helyeket a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali képviselőkkel az Európai Bizottságban. És akkor a szélsőségesek behatolnak az Európai Unió vezető struktúráiba.
Mit gondol Ön az ukrajnai helyzetről?
Ukrajna egy másik rendkívül veszélyes jelenség. Igen, az ellenzék néhány hónapig állt a Majdanon. Minden a demokratikus forgatókönyv szerint ment. De később, a szocsi olimpia kellős közepén megjelennek az ultrajobboldali, nacionalista, sőt neo-náci erők. Ők kisebbségben vannak, lehet, hogy egy-kétezren az egész Ukrajnában. De fel vannak fegyverezve, nagyon agresszívek, és a jelenlegi kormány enged nekik. A kormány ilyen viselkedése a szélsőségesekkel szemben nagyon jellemző az egész Európára.
Hogyan lehet megoldani az ukrán válságot?
Minden félnek javasolnám, hogy a lehető legnagyobb önuralmat tanúsítson, és kizárólag tárgyalások utján dolgozza ki saját állásfoglalását. Látjuk, hogy az ukrán kérdésben mindenki érzelmileg annyira túlterhelt, hogy nem veszi észre a valóságot.
Hamarosan sor kerül népszavazásra Skóciában, nem is beszélve a balkáni precedensekről. E kérdésekben elsődleges jelenőségű, hogyan dönt a régió lakossága. Ha a lakosság demokratikusan fejezi ki álláspontját, azt figyelembe kell venni.
Teljes szöveg: Oroszország Hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése