2014. június 12., csütörtök

Mégis 6eFt-ot kell befizetni az államnak konyhakertenként (?)

Több százezer családot érint az a 2013. január 1-jével hatályba lépett rendelkezés, mely értelmében már nem csak kizárólag az 1 hektárt meghaladó termőföldterületet használó, hanem valamennyi földhasználó köteles bejelenteni a használatát a területileg illetékes járási földhivatalnál. A törvény értelmében földhasználó az is, aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik és annak használatát nem engedte át más személy részére.
A regisztráció célja, hogy 2013. július elseje után személyi azonosítóval összesíteni lehet ki mennyi-mekkora földterületet birtokol.
A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007 (XII. 23.)Kormányrendelet (Rendelet) változása következtében valamennyi ingatlanügyi hatóságnál (járási földhivatalnál) regisztrált földhasználó köteles bejelenteni az adatait. A fentiek alapján 2013. március 30-ig az illetékes járási földhivatalhoz be kell nyújtani magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót.
Amennyiben a földhasználó családi gazdálkodónak minősül, a Rendelet alapján a családi gazdaság nyilvántartási számát is be kell jelenteni, valamint szükséges annak megjelölése, hogy a földterület a családi gazdasághoz tartozik. Az a földrészlet tartozik a családi gazdasághoz, amelyet a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a családi gazdaság használatába regisztrálta.
A földhasználati azonosító adatközlési adatlap beszerezhető a földhivataloknál, vagy letölthető a www.földhivatal.hu honlapról. A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél. Az első fokon kérelemre indult eljárásért – ha e törvény másként nem rendelkezik – 6 000 forint összegű díjat kell fizetni. Ha a földhasználati bejelentés vagy a törlési kérelem 20 vagy annál több földrészletre vonatkozik, az eljárás díja 12 000 forint.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese Máhr András elmondta, hogy az Országgyűlés által decemberben módosított földtörvény alapján, 2013. január 31-ig minden mezőgazdasági földhasználatot – mérettől függetlenül – be kellett jelenteni a földhivatalnak. (Információink szerint március 30-ig – szerk.) Korábban csak az egy hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség.
A MOSZ becslése szerint a változtatás most mintegy 350 ezer olyan családot érint, akik a korábban zárt kertnek minősített kisebb parcellákon gyümölcsöt, szőlőt, zöldséget termeltek saját szükségletükre vagy akár eladásra is.
A törvény szerint a bejelentésért alkalmanként hatezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ami a MOSZ véleménye szerint méltánytalan a kis területeket használókkal szemben, akiknek ugyanúgy akkora díjat kell leróniuk, mint a földet hivatásszerűen művelőknek. A MOSZ elfogadhatatlannak tartja a törvény végrehajtási módját, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult, s abban bízik, hogy a kellő felkészülési időt nem biztosító rendelkezés az Alkotmánybíróság rostáján is fennakad majd.
A Földhivatal internetes tájékoztató oldalán nem írnak a hatezer forintos regisztrációs díjról, hanem az alábbi mondat szerepel helyette: Az adatközlési bejelentéssel indult eljárás díjmentes, de csak akkor, ha azzal együtt változás bejelentésére nem kerül sor.
Várhegyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése