2014. június 12., csütörtök

Újra terítékre kerülhet Varsó és Bécs egyesülése

Lengyelországban szeretnék felgyorsítani a bécsi és a varsói tőzsdék esetleges összeolvadását, ennek érdekében pedig váltás készülődik a lengyel tőzsde élén – írja a Bloomberg. A lap információi szerint Pawel Tamborski egykori pénzügyminiszter-helyettes válthatja Andrej Maciejewski jelenlegi elnök-vezérigazgatót, erről június 26-án dönthetnek a varsói értéktőzsde közgyűlésén.

Azt várom, hogy az új vezér lebonyolítja majd a bécsi és a varsói tőzsde összeolvadásával kapcsolatos tárgyalásokat egészen addig a pontig, ahol majd nekem kell meghoznom a végső döntést – válaszolta a Bloombergnek Wlodzimierz Karpinski lengyel pénzügyminiszter. A lap értesülései szerint egyébként is Tamborski kezdte a tárgyalásokat az osztrák féllel, emellett nem elhanyagolható az sem, hogy megbízható partner a bécsiek szemében.

A varsói és a bécsi tőzsde fúziója tavaly nyáron volt slágertéma a régióban, 2013 áprilisában kezdődtek azok a tárgyalások, melyek változó intenzitással azóta is tartanak a felek között. Egy évvel ezelőtt Maciejewski a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés, az utóbbi hónapokban azonban megcsappantak a hírek a tárgyalásokról.

A bécsi tőzsde korábban felvásárolta a prágai, a ljubljanai és a budapesti tőzsdét, így jött létre a CEE Stock Exchange Group, melynek piaci kapitalizációja 131 milliárd euró. Eközben a lengyel tőzsdén 201 milliárd euró a cégek teljes kapitalizációja. Karpinski szerint az összeolvadás technikai és kulturális okok miatt sem lenne egyszerű, kiemelte, hogy a végső döntés meghozatalakor a lengyel tőzsde és a lengyel gazdaság érdekeit helyezik majd előtérbe.
Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése