2014. június 12., csütörtök

Tényleg ki akarják irtani az orosz ajkú lakosságot Kelet-Ukrajnából

Fehér foszforral bombázta Szlavjanszk elővárosát az Ukrán Nemzeti Gárda tüzérsége, – a Karacsun-hegyről.
Eljutott a kelet-ukrajnai háború ide is. – A tarackok és aknák, majd a vegyi fegyverek, katyusák és a kazettás bombák rendszeres használata után, – fehér foszfort tartalmazó gránátokat vetett be Porosenko elnök hadereje az orosz ajkú felkelők és a civil lakosság ellen.
1. Sistergő tűzeső
Szemjonovka tulajdonképpen Szlavjanszk kapuja. A falu, az orosz ellenállók egyik központjának számító várostól keletre fekszik. Jó stratégiai elhelyezkedése miatt, a Szlavjanszk bevételéért folytatott küzdelem egyik legforróbb pontjává vált. Az ukrán hadsereg és a népfelkelők folyamatosan harcolnak érte. Így lett az eredetileg jelentéktelen kis Szemjonovka, az ukrán haderő egyik legfontosabb célpontja.
Június 11-én, csütörtökön késő este, 11 óra körül, megszólalt az ukrán nehéztüzérség a Karacsun-hegyről. Tarackokkal, s önjáró nehéz aknavetővel kezdték lőni a falut. – Majd felsüvítettek a “Grad rakétavetők” ismertebb nevükön; a katyusák is.
Éjfél tájban elhallgatott a nehéztüzérség, viszont mintha felgyulladt volna a sötét égbolt, olyan világosság lett. Félelmetes tüzijáték kezdődött, melyet ismét a már hírhedt Karacsun-hegyről indítottak. Az eseményeket a közelből figyelő újságírók először naivan azt feltételezték, hogy világító gránátokat lőnek föl az ukránok, – a tüzérség megfigyelők munkáját megkönnyítendő, hogy le tudják ellenőrizni a találataikat. – De míg a világító lövedékek, a nagy fényözön után, még a levegőben elalszanak, s kihunyva hullanak a földre, – ezek a hegyről kilőtt gránátok bár tüzijátékként robbantak fel ám sistergő tűzeső formájában hullottak a földre. Iszonyú, tomboló tüzeket okozva. Majdnem az egész falu hevesen lángolni kezdett.
Fotó Alexander Kots
A Komszomolszkaja Pravda helyszínen tartózkodó tudósítói döbbenten és megrendülten számoltak be az eseményekről – erős feltételezésük szerint; fehér foszfor gránátokat vetett be az ukrán tüzérség, Szemjonovka civil település ellen!
Alexander Kots és Dimitrij Steshin újságírók elmondták azt is, hogy előzőleg a népi milícia tagjai figyelmeztették őket, – hogyha a földön találnak ismeretlen eredetű narancssárga, vagy fehér anyagot, – ne próbálják megérinteni, mert a szétrobbant lövedékekből szertefröccsent foszfor puszta érintése is súlyos sérülést okozhat!
Ez a hihetetlenül brutális támadás és pokoli tűz, még a sok szörnyűséget átélt helyieket is elborzasztotta. Ráadásul a Genfi Egyezmény is tiltja a fehér foszfor gránátok bevetését civil célpontok ellen. Egyértelmű, hogy itt, Kelet-Ukrajnában ismételten háborús bűncselekmény történt, – melyet az alig egy hete beiktatott új ukrán elnök, Porosenko hadereje követett el.
Mindnyájan hallhattunk már arról, hogy milyen károkat és borzalmas sebesüléseket okoznak ezek a gyújtó gránátok az élő testekben, vagy akár az épületekben. Például az amerikaiak alkalmazták már 2006-ban az iraki Falludzsában, az iszlamista felkelők ellen, vagy az izraeli haderő (IDF) 2009-ben Gázában, – úgyszintén, mint most is Ukrajnában; civilek által lakott területek ellen.
2. Lángra lobbantja a testet
Borzalmas sebeket okoz a foszfor az élő szövetekben, s ha valakire az égő foszfor rácseppen, azt nem tudják eloltani, a csontig égeti a húst.
Halálra égett kisgyermek, az izraeli foszforbombaeső után. Gáza City. 2009. január 8. – Fotó Fady Awan
Halálra égett kisgyermek, az izraeli foszforbombaeső után. Gáza City. 2009. január 8. – Fotó Fady Awan
800-1000 fokon ég hosszú percekig, s mivel a folyadékkal érintkezve fellobban, s foszforsavvá alakul át, – ezért az emberi testben lévő vizet is lángra lobbantja! Hihetetlen kínok között pusztul el az, aki egy ilyen találatot kapott, elszenesedik a teste, mivel a tüzet elfojtani nem lehet. – Az épületeket pedig porig égeti.
Eddig még nem vetettek be ilyen szörnyű fegyvert az ukrajnai konfliktusban a kijevi hatóságok. Viszont nem ez az első eset, hogy nemzetközileg tiltott fegyvereket vetnek be az ukránok, az orosz ajkú civil lakosság ellen:
Május 2-án Odesszában, majd pár nappal később Mariupolban, vegyi harcanyagot; mérgező gázt használtak a tüntetők ellen, melyben többen az életüket vesztették, vagy súlyos mérgezést szenvedtek.
Az elmúlt hetekben pedig kazettás bombákkal támadták Szlavjanszkot, amelyet a nemzetközi egyezmények szerint, szintén nem lehet bevetni a civil lakosság ellen. De használtak a lakónegyedek bombázására nehéz, önjáró aknavetőket, tarackokat, sorozatvető katyusákat (Grad), – és most a fehér foszfor gránátokat.
Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.
A Nemzetközi Jog szerint; a foszfort tartalmazó gránátokat csakis a katonai létesítmények ellen lehet bevetni, – de semmiképpen nem használhatják a felek, a lakóterületek közelében. – Itt pedig, (akárcsak 2009-ben Gázában), lakott területeket bombáztak fehér foszforral. Így a magát “Anti-terrorista” egységnek nevező Ukrán Nemzeti Gárda maga a terrorista, a civilek hihetetlenül brutális és kegyetlen bombázása miatt.
3. Nincs kegyelem a háborús bűnösöknek, de a támogatóiknak sem!
Szemjonovka infrastruktúrája teljesen megsemmisült ebben a pokoli támadásban. Nincs víz, se villany, sem pedig telefon. A A gázvezetékek lángolnak. Akárcsak a romok, amelyek alatt felmérhetetlen számú civil áldozat fekszik. Az áldozatok borzalmas sebei, még a sokat látott, afganisztáni veteránokat is elborzasztják.
A város életben maradt lakosai a romok között bolyonganak, keresve hozzátartozóikat. Az utcákon kaotikus állapotok uralkodnak, aki csak teheti, menekül. A város vezetése minden civilt evakuálni akar.
Ám ezek a súlyos bűnök nem maradnak válasz nélkül!
A hírek szerint a donbasszi népi milíciák egyesített erői kemény válaszcsapásra készülnek, a Karacsun-hegyen állomásozó háborús bűnös ukrán tüzérség ellen…
Az orosz kormányzat is a bűnösök megbüntetésére készül. Alekszandr Basztrikin, az Orosz Nyomozati Bizottság elnöke, már tegnap bejelentette, hogy a Kelet-Ukrajnában súlyos háborús bűncselekményeket elkövetett személyeket felelősségre fogják vonni, s ezért ha kell, – akár a tengerfenékről is előkerítik majd őket.
Mind a népellenes parancsok közvetlen végrehajtóit, – de azokat is, akik ezeket a parancsokat kiadták, – keményen meg fogják büntetni!
4. A civilek…
A Kobacsenko család Szemjonovkában ragadt. – A papa a védelmi vonalon.
A fotókat Alexander Kots és Dmitry Steshin készítették, még június 11-én délben, a foszfor-bomba támadás előtt. Arról, hogy túlélték-e az éjszakai bombázást, – nincs információnk…
A Kobacsenko család 2 A Kobacsenko család
Szabad Riport / Fort András
Források: Russian RTKomszomolszkaja Pravda – Oroszország HangjaBal-Rad – SzRTI archivum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése