2014. június 12., csütörtök

Ukrajna a V4 tagja lenne?

Indirekt módon akarja Ukrajnát katonai befolyási övezetébe vonni az Egyesült Államok; a legújabb felvetés szerint Ukrajna a Visegrádi Négyek közös harccsoportjához csatlakozna, - ami de facto NATO csatlakozás, ténylegesen is a nyugathoz tartozna az ország, bár hivatalosan nem mondják ki. A Visegrádi Négyek minden mozdulatát Washingtonból vezérlik (egyelőre), ami azt jelenti, hogy Ukrajna egésze Washington katonai befolyási övezetébe tartozna. A kijevi rezsim így végrehajtaná a NATO vezetés ilyen-olyan csatornákon keresztül kiadott utasításait, de a tagsággal járó jogosultságokat nem kapja meg.
Hídfő.net | Anders fogh RasmussenRasmussen nemsokára átadja NATO vezető posztját - új területekkel, teljes készenléttel
Ukrajnát azért akarják bevonni a Visegrádi Négyek harccsoportjába, mert az amerikai vezetés továbbra sem látja előre Moszkva lépéseit. Nem tudják megállapítani, hogy valóban számítani kell-e holnap reggel egy orosz katonai beavatkozásra kelet-Ukrajnában, vagy Moszkva megmarad az indirekt érdekérvényesítés mellett. Ez a Krím-félsziget esetében már megmutatkozott: a NATO amerikai haditengerészeti kikötőről szövögetett terveket a Krím-félszigeten, és az orosz reakcióról csak a csapatok bevonulásának pillanatában értesültek. Emiatt az orosz reakció továbbra is ki nem számítható kockázat a nyugati szövetségesek számára. Ha az orosz hadsereg bevonulna Ukrajna egy részére, és Ukrajna a NATO tagja, a szövetségnek kötelessége lenne "megvédeni" Ukrajnát, és a nyugati országok közvetlen összeütközésbe kerülnének Moszkvával. Mivel ezt semelyik nyugati ország nem meri felvállalni, a NATO egy orosz katonai beavatkozás esetén hiteltelenítené magát, mint egy katonai szövetség, ami nem tudja megvédeni saját tagjait.
Ezért Ukrajna a V4 harccsoportokban kapna szerepet, nem teljes értékű NATO tagként. Az ország a V4-en keresztül szabad terület lenne a nyugati terjeszkedés számára, de ugyanakkor eldobható érdekövezet is lenne, amire nem vonatkoznak a NATO védelmi kötelezettségei. Ha rosszul alakulnak a dolgok, beáldozható, és a NATO egésze nem sérül, legfeljebb a szomszédos országokkal alakul ki regionális konfliktus. Vajon az ukrán nép tisztában van azzal, hogy a kijevi rezsim újdonsült szövetségesei egy potenciális felégethető területként tekintenek az országra, amire "ideális esetben" amerikai nukleáris fegyvereket és radarokat lehet kihelyezni?


http://www.hidfo.net/2014/06/12/ukrajna-v4-tagja-lenne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése