2014. március 11., kedd

Volt francia külügyminiszter: Oroszország lépései jogosak, és történelmileg indokoltak.


Roland Dumas volt francia külügyminszter támogatja Oroszország azon törekvéseit, hogy az kész megvédeni Ukrajna oroszajkú lakosságát, különösen a Krim-félszigeten. Szavai szerint az oroszok reakciója “indokolt és törvényes.”

In article f716992224 A “Rosszijszkaja Gazetának” adott interjújában a volt francia külügyminiszter osztotta meg az ukrajna helyzettel kapcsolatos gondolatait. Szavai szerint jogos Oroszország azon törekvése, hogy a Krim “őslakosait” megvédje, ráadásul a félszigeten található az orosz fekete-tengeri flotta egyik legnagyobb bázisa.
“Oroszország Krimhez való joga történelmileg indokolt. Erre a múlt század késő nyolvanas éveiben jöttem rá, amikor az akkori szovjet külügyminiszter olyan anyagokat kértek tőlünk, amelyek az 1853-1856-os krimi háborúval kapcsolatosak. Mi a rendelkezésünkre álló kért anyagok másolatait elküldtük Moszkvába.”
Természetes, hogy a krimi kérdést elsősorban egy nemzetközi konferencia keretében kellene megvitatni”
Dumas azt tanácsolja Washingtonnak és az EU-nak, hogy kerüljék az Oroszországot provokáló nyilatkozatokat, és ne akarják szankciókkal fenygetni. “Az ilyesmik csak zavarólag hatnak. Érzelmeket kavarnak, kiváltképp ha agresszivak a megfogalmazások”-mondta Dumas.
“Márpedig talán az érzelmek a legfontosabbak véleményem szerint ebben a történetben. Berlinnek pedig fontos közvetitői szerepet kell vállalnia. Nem lennék meglepve, ha egy nemzetközi konferencia ötletével állna elő Németország, amely az összes európai ország közül a legerősebb kapcsolatokat ápolja Oroszországgal. És hát nem szabad itt megfeledkeznünk a Merkel kancellár és Putyin elnök közötti kiváló személyes kapcsolatokról sem”
A kijevi parlament fel kivánja mondani az ország el nem kötelezett státusát, és csatlakozni kiván az Észak-atlanti paktumhoz.
Dumas szerint egy ilyen döntés “kész őrület, és nyilt provokáció Oroszország ellen.”

“Remélem, hogy a nyugatiak ezzel tisztában vannak, és nem követik el ezt a nagyon komoly politikai hibát. Ennek a területnek (Ukrajnának B-R) semlegesnek kell maradnia, és ezt a státust nemzetközileg kell garantálni. Ezt követeli meg az elemi óvatosság”-nyilatkozta a francia külügyminisztérium egykori vezetője.
(Forrás: http://www.ridus.ru/news/156224)



Franciaország volt oktatási minisztere és a Déli Áramlat


Luc Ferry, Franciaország volt oktatási minisztere (2002-2004 között, Jacques Chirac elnöksége alatt) cikket tett közzé az egyik legismertebb francia napilapban, a Le Figaro-ban, melyben kifejtette: "Több ok miatt se lehet az orosz lépést Krímmel kapcsolatban hibásnak nevezni. Ezek közül az egyik, hogy a Krím-félsziget Oroszország része volt a XVIII. századtól." Ferry hozzáteszi, hogy "...ezzel szemben az 1954-es Hruscsovi döntés, amivel a Krím Ukrajnához került, erősen megkérdőjelezhető."

Hídfő.net | Luc FerryLuc Ferry
Ferry nemcsak a területi dolgokról beszélt, hanem meggondolatlannak és ostobának nevezte az új nyelvtörvényt ukrajnában, ami szerinte nyílt provokáció. A volt oktatási miniszter szerint Oroszország továbbá nem szegte meg a nemzetközi jogot, amikor további csapatokat küldött a Krím-félszigetre, hanem élt a szerződéses lehetőségeivel. Górcső alá vette továbbá a krími etnikai kérdést is; "Nem lehet tagadni, hogy a Krím-félszigeten nagyon nagy arányban oroszok élnek. A nyugati országok ellenvetései ezen a téren értelmezhetőek a legkevésbé."
Frerry emellett feltette a kérdést a nyugati vezetőknek; "Mégis milyen jogon tagadják meg az emberektől az önrendelkezés jogát?" Kedves olvasónk bizonyára már tudja is a választ. Természetesen a Déli Áramlat energiahordozó vezeték miatt elsősorban. Hiszen eredetileg a nyugati haszonlesők elképzelése Ukrajna elfoglalásáról az volt, hogy szépen ráteszik a kezüket a Déli Áramlat Fekete-tengeren áthaladó részére.
Hídfő.net | Déli Áramlat alternatív útvonal
A Déli Áramlat alternatív útvonalterve.
A jelenlegi helyzet szerint Oroszország hozzávetőlegesen 30 milliárd dollárral lesz képes csökkenteni a hálózat kiépítésének költségeit, mert így közelebb vezethetik el a parthoz egy kis részen érintve is azt, valamint nem kell attól tartani az orosz kormánynak, hogy Ukrajna (illetve a NATO és USA, ha már ilyen szépen bevitték Ukrajnát a málnásba) ráteszi a kezét valamilyen mondvacsinált indokkal a vezeték "rajtuk" átmenő részére, esetleg megcsapolja azt.
Mivel a Krím már Oroszország, innentől fogva hazánkig csak az oroszok számára baráti országokon keresztül menne a vezeték. Bulgária és Szerbia nyíltan oroszbarátok, ha a magyar kormány jól viselkedik, akkor pedig megtarthatják a szerződést és ezzel az oroszok barátságát is. Innentől fogva pedig ki van lőve a képből minden potenciális NATO-csatlós, mint például Románia vagy Ukrajna.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése