2014. március 19., szerda

A lator Izrael bőre megint viszket!

Egy ember életét vesztette, s legalább heten megsebesültek, amikor Izrael légitámadást intézett szíriai katonai célpontok ellen, jelentették tegnap a damaszkuszi biztonsági erők. A szíriai hadsereg figyelmeztetett, a hasonló támadások veszélyeztetik a régió stabilitását.
A célpontok között egy katonai támaszpont, egy kiképzőközpont és egy tüzérségi állás is volt el-Kuneitránál. A város az izraeli-szíriai határon fekszik, gyakorlatilag átkelőhelyként funkcionál, azonban hivatalosan az ENSZ által felügyelt tűzszüneti zónában helyezkedik el.
Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, a vadászrepülőik által, éjszaka végrehajtott akció válaszcsapás volt a keddi pokolgépes támadásra. Az izraeli védelmi erők tagjai kedden a határvonal mentén, Madzsd-el-Samsz városához közel járőröztek, amikor egy útmentén elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett.
Négy katona sérült meg a detonáció során, egyikük súlyosan. Lerner hozzátette, a katonák “gyanús mozgást” észleltek a határ mentén, azonban amint ki akarták nyomozni azt, megtörtént a robbantás. Kimberly Halkett, az al-Dzsazíra jeruzsálemi tudósítója közölte, Izrael azért hajtotta végre a támadást, mert úgy hiszi, a szerkezetet szíriai területről hozták működésbe.
A zsidó állam Damaszkuszt tette felelőssé a merényletért, habár az észak-szíriai területeket a felkelők, illetve az oldalukon harcoló szélsőséges, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok uralják. A katonai szóvivő jelezte, a szíriai elnök, Bassár el-Aszad hadseregét segítő libanoni, síita Hezbollah is jelen van a Golán-fennsíkon.
Az izraeli védelmi miniszter közleményében tegnap azt írta, Aszad elnök “komoly árat” fizet, amiért Izrael-ellenes fegyveres csoportokat támogat. “Az Aszad rezsimet tekintjük felelősnek mindenért, ami a fennhatósága alatt történik. Ha továbbra is olyan terrorista elemekkel működik együtt, amelyek Izrael megtámadásán munkálkodnak, azért komoly árat fog fizetni” – jelentette ki Móse Jaloon, védelmi miniszter.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tegnapi kormányülésen úgy fogalmazott: “Politikánk nagyon egyszerű e téren: bántjuk azokat, akik minket bántanak”. A keddi volt a legsúlyosabb támadás izraeliek ellen a Golánon a szíriai polgárháború három évvel ezelőtti kirobbanása óta. A fennsíkot 1967-ben szállta meg Izrael, fennhatóságát a nemzetközi közösség nem ismeri el.
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése