2014. március 19., szerda

Sűrűsödik a levegő Odessza körül is - a nyugati média mélyeket hallgat


Odessza a második legnagyobb kikötője a jelenlegi Ukrajnának - még. Az orosz barát tüntetések mára mindennaposak, a város vezetése pedig orosz erőket hívott segítségül. Aggasztónak ítélte még az orosz vezetés is, hogy az oroszok lakta területeken egyre több hegyen jelennek meg szélsőséges fegyveresek. Mivel Odessza lakói nem kérnek a jelenlegi Ukrán vezetésből, elutasítják a Kijevből beszivárgó fegyvereseket.
Hídfő.net | Sűrűsödik a levegő odessza körül is - a nyugati média mélyeket hallgatOroszpárti tüntetés Odesszában - Ukrajna tengerpart nélkül marad?
Egy odesszai fiatal azt nyilatkozta, hogy kijevi ismerőseitől jött információ szerint a fővárosból 700 fegyveres indult el Odesszába. Ezért kérték Moszkva segítségét. Ezután, egyes meg nem erősített hírek szerint a Dnyeszter Menti Köztársaság felől orosz különleges alakulatok keltek át és indultak Odesszába, megvédeni az orosz többségű várost a kijevi felforgatóktól. A források szerint 900 orosz ejtőernyősről van szó.
Hídfő.net | Dnyeszter Menti Köztársaság
Dnyeszter Menti Köztársaság (Transnistria, zöldel jelölve) elhelyezkedése a térképen.
Kényes ponthoz kezd érkezni az ukrajnai események sorozata, ugyanis Odessza nem a Krim része. Amennyiben itt is megkezdődik az orosz többség szembeszegülése a kijevi juntával, akkor Ukrajna gyakorlatilag tenger nélkül marad. Odessza pedig nagyon fontos lehet Moszkva további politikai terveiben, mivel pár kilométerre van a Dnyeszter Menti Köztársaság, ahol szintén az orosz többségű lakosság biztonságáért kell Moszkvának felelnie - erre kötelezettséget vállalt 23 évvel ezelőtt. Ha későbbiekben a Kremlnek bármilyen célja lehet Moldova kérdésében, akkor legokosabb, ha a szárazföldi kapcsolatot kialakítja az Oroszországhoz tartozó Krim és a kis köztársaság között. Ezzel a teljes tengerpartot leszakítaná Ukrajnáról. Ukrajnának nincs pénze még arra sem jóformán, hogy megtankolja a harcjárműveit, esélye sincs egy komoly háborúra. Alamizsnából nem lehet háborút vívni, egy kifogyhatatlan nyersanyagokkal - és a krími események miatt kiváló morállal- rendelkező országgal szemben.
Személyes véleményünk - ha írhatunk ilyet - hogy ha szakadás következik be Ukrajnában, akkor nagyjából ez Harkov-Odessza vonalán fog megtörténni. A jelenlegi folyamatok ezt látszanak alátámasztani, valamint Putyin beszéde az ősi orosz földekről szintén ezt készíti elő. Ezzel Ukrajna területe harmadát elveszíti. Ez a terület ráadásul az ipar nagy részét, a nyersanyagok többségét jelenti. A kijevi cionfasiszta vezetés nem mérte fel a lehetőségeit, politikai baklövések sorozata és politikai analfabétizmus jellemzi őket, nem csoda hogy mind bukott politikusok, hamarosan kétszeresen is.

http://www.hidfo.net/2014/03/19/surusodik-levego-odessza-korul-nyugati-media-melyeket-hallgat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése