2014. március 19., szerda

„Szeretnék újra üldözött népi kisiparos lenni”

Szeretnék inkább újra üldözött népi kisiparos lenni, és nem támogatott kisvállalkozó – sommázta a jelenlegi helyzetet Nepp Dénes, szekszárdi szíjgyártómester. A 35 éve kisiparosként dolgozó népi iparművész szerint a pályázati lehetőségek ugyan segíthetnének, ám nehéz a feltételeknek megfelelni. A legtöbb esetben 2-3 ember alkalmazását írják elő a támogatás követelményeként, megfelelő kereslet nélkül azonban nem lehet a bérüket megtermelni. Ráadásul nemcsak a különböző járulékok kifizetése terheli ma a kisvállalkozókat, hanem sok egyéb apró összeggel is számolniuk kell.

Nepp Dénes népi iparművész (Fotó: Mártonfai D.) Nepp Dénes úgy látja, ha csak a mesterségéből akarna megélni, már rég bezárhatta volna a boltot. A talpon maradást az jelentette számára, hogy a kereskedelmi tevékenységgel bővített, és már nemcsak saját készítésű lószerszámait árusítja, hanem más bőrárukat is – főként magyar gyártók termékeit. És bár soha nem gondolta volna, bevétele nagy részét már a kereskedelmi tevékenység teszi ki.
A szíjgyártómester egy 103 éves céget vezet, a népi iparművészetben viszont bajosnak látja az utánpótlást. Mégsem szeretne borúlátónak tűnni. A fiatalok számára az jelentheti a jövőt, hogy nemrégiben „modern” néven új kategóriával bővült a Népi Iparművészeti Bírálóbizottság szempontrendszere. Ez lehetővé teszi a magyar népművészeti hagyományok tovább fejlesztését, ezzel együtt a kézműves tárgyak jobban tükrözhetik alkotójuk egyéniségét, és könnyebben egymásra találhatnak a modern ízlésű vevőkkel.
(teol)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése