2014. március 19., szerda

Az orosz külügy ma kiadott nyilatkozata a Budapesti Memorandumról


Az Orosz Föderáció Külügyminisztérima a mai napon hivatalos nyilatkozatot adott ki.

ЕС и США нарушили Будапештский меморандум – МИД РФ
A nyilatkozat szerint az Európai Unió és a USA megsértették a Budapesti Memorandumot, az abban vállalt kötelezettségeikkel ellentétbenhatóságaik aktivan közreműködtek az Ukrajna törvényes kormánya elleni puccs megszervezésében.
A közlemény utal arra, hogy a Budapesti Memorandumban Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy Britannia garanciákat vállaltak Ukrajna szuverén státuszára.
Az ukrajnai helyzet kapcsán az Orosz Föderáció megemliti az 1994-es Budapesti Memorandum néhány pontját, ami a kötelezettségek betartásáról és kikényszeritésről rendelkezik.
“A Budapesti Memorandum aláirói Oroszország, az USA és Nagy Britannia igéretett tettek arra, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását. Szeretnénk megkérdezni, hogy hogyan illeszkedik ezen garanciák sorába az, hogy az EU és az USA a kijevi zavargások ideje alatt szankciókkal fenyegették Ukrajna törvényes kormányát. Mi ez, ha nem gazdasági kényszer egy szuverén állam ellen?
Miként kell kezelni például azt a tényt, hogy a nyugati államok delegációi szinte állandóan a Függetlenség-téren virrasztottak?
Miként lehet értelmezni azt a tényt, hogy az USA és az EU a legitim ukrán kormánnyal folytatott tárgyalásokat követően már az új-puccsal hatalomra jutott vezetést tekinti alkotmányosnak?
Mindezen példák tanúsitják azt, hogy az USA és az EU összejátszott a kijevi puccsistákkal, és ezzel megszegték a Budapesti Memorandum Ukrajna függetlenségét és szuverenitását garantáló rendelkezéseit”-áll az Orosz Külügyminisztérium közleményében.
“Emlékeztetünk, hogy az 2994-es Budapesti Memorandum alapján szerződést kötött Ukrajna, Oroszország, az USA és Nagy-Brittania Ukrajna nukleáris fegyverektől mentes státusáról. Ez a megállapodás tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek garantálják Ukrajna szuverenitását és biztonságát.
A szerződét nem ratifikálták. Vlagyimir Putyin elnök viszont bejelentette, hogy készen áll erre, és a Memorandum rendelkezéseinek betartására.
(http://vybor.ua/news/es_i_ssha_narushili_budapeshtskiy_memorandum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése