2014. március 18., kedd

Hallgat a média Olaszország felbomlásáról

Miközben a krími referendum mindenhol a média figyelmének középpontjába került, az Európai Unión belül, Velencében lezajló népszavazás gyakorlatilag a média teljes érdektelensége mellett zajlik le. Médiacsendnek nem nevezhető, hiszen néhány médiaorgánum érintőlegesen beszámolt róla - de szándékosan nem irányítják rá a figyelmet.
Péntekig Velencében referendumot tartanak a Veneto régió Olaszországból kiszakadásáról. Ez a referendum itt van a küszöbünkön, mégsem beszélnek róla, mert a tartomány függetlenedését követően kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból, valamint felhagyna az euro használatával.
A Veneto tartomány leszakadásáról kiírt népszavazást nem kezelik kellő komolysággal, mert ez egy online népszavazás, a több mint 3,8 millió választó vasárnaptól péntekig adja le a szavazatokat. Ettől függetlenül a referendum könnyen lehet eredményes és legitim, hiszen a függetlenségi mozgalom abszolút támogatottságot élvez Veneto tartományban, emellett helyi vezető politikusok és nagyvállalatok vezetői is támogatják. Ha a többség az elszakadás mellett dönt (közvélemény-kutatások szerint 65% körüli eredmény várható), a tartomány vezetői azonnal bejelentik Veneto régió leszakadását és megkezdik egy új alkotmány kidolgozását. Ez azt jelentené, hogy a térképen Olaszország és Szlovénia közé beékelődik egy független Velencei Köztársaság.
Hídfő.net | Hallgat a média Olaszország felbomlásáról
Veneto Olaszország egyik legnagyobb és leggazdagabb tartománya, több mint 5 milliós lakossággal. Az elszakadási törekvés egyik fő kiváltó oka, hogy a Brüsszel parancsait végrehajtó római bürokrácia egyszerű gyarmatként kezeli a tartományt: beszedi az adókat, amiből aztán semmi nem jut vissza a tartomány fejlesztésére. Veneto lakosainak többsége tudatában van annak, hogy az életszínvonaluk amiatt csökken drasztikusan, mert Róma az ő pénzükön segélyezi a déli tartományokat. Nincs ez másként a szomszédos tartományokban sem. Ha Veneto kikiáltja függetlenségét, az újabb tartományok függetlenedéséhez vezet, és Olaszország északi tartományai laza szövetségi rendszert alkotva ("Északi Liga") válhatnak függetlenné.
A venetoi függetlenségi mozgalom aktivistái a Skócia és Katalónia kiszakadásáról kiírandó referendum hatására látták elérkezettnek az időt, hogy Olaszország és a Velencei Köztársaság közé újra határvonalat húzzanak, és ezzel megalapozzák egy ötmilliós ország gazdagságát Európa közepén.

http://www.hidfo.net/2014/03/18/hallgat-media-olaszorszag-felbomlasarol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése