2014. március 18., kedd

Rasmussen: Oroszország fenyegetést jelent az euroatlanti térségre


A NATO főtitkára szerint erősödik az orosz katonai jelenlét a Krímben. Anders Fogh Rasmussen a CNN-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a katonai beavatkozás Ukrajnában nem megoldás a válságra, és szerinte Oroszország arra tesz kísérletet, hogy átírja az európai térképet. Úgy vélte: fennáll a veszély, hogy az orosz katonai lépések kiterjednek a Krím térségén túlra is, és az orosz műveletek az egész euroatlanti térség biztonságára fenyegetést jelentenek. Közben a japán külügy bejelentette: leállítják a vízumkönnyítésről, továbbá egy űrkutatási egyezményről folyó tárgyalásaikat Oroszországgal. Az ukrán határ térségében kialakult feszültség enyhítésére szólította Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a CNN amerikai hírtelevíziónak hétfőn adott interjúban.
Hangoztatta, hogy a NATO egyelőre semmi jelét nem tapasztalja a feszültség enyhülésének, sőt az orosz katonai jelenlét növelését érzékeli. A katonai beavatkozás nem megoldás a válságra - tette hozzá.
"Nagy a tét. Oroszország arra tesz kísérletet, hogy átírja az európai térképet, és új választóvonalakat alakítson ki" - mondta Rasmussen, aki szerint fennáll a veszély, hogy az orosz katonai lépések kiterjednek a Krím térségén túlra is. Az orosz műveletek az egész euroatlanti térség biztonságára fenyegetést jelentenek - vélte.
A NATO már hétfőn jelezte, hogy nem ismeri el az Oroszországhoz való csatlakozásról előző nap tartott krími népszavazás kimenetelét, egyebek között azért, mert a szavazásra katonai intervenció közepette került sor.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Moszkvát a krími népszavazás támogatása miatt. Rasmussen elmondta, hogy április eleji találkozójukon a NATO-tagországok külügyminiszterei a szövetség és Oroszország teljes kapcsolatrendszerét áttekintik.
A főtitkár megerősítette, hogy a szövetség szoros figyelemmel követi a helyzetet. A NATO már fokozta a légi járőrözést a balti államokban, és intenzívebbé tette hadgyakorlatait is az ukrajnai események miatt - emelte ki.
Ukrán katonák az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság határában, a Herszon megyében lévő Sztrilkove településnél 2014. március 17-én. (MTI/EPA/Ivan Boberszkij)


Japán is bünteti Oroszországot
A krími népszavazás elismerése miatt Japán leállítja a vízumkönnyítésről, továbbá egy űrkutatási egyezményről folyó tárgyalásait Oroszországgal, és egyelőre nem kezdi el azokat az egyeztetéseket sem, amelyek különböző új beruházásokra vonatkoztak volna - jelentette be a japán külügyminisztérium kedden.
A tárca közleménye szerint Oroszország megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét azzal, hogy elismerte a Krím függetlenségét.
A minisztérium azt is kilátásba helyezte, hogy az említetteken kívül még további szankciókat hoznak Moszkva ellen.
Az Egyesült Államok és az európai uniós tagállamok már hétfőn döntöttek arról, hogy szankciókkal sújtják Oroszországot.
A Japán által bejelentett intézkedések mindazonáltal kevésbé súlyosak, mint a vízumkorlátozásról és vagyonbefagyasztásról szóló amerikai és európai rendelkezések.
Híradó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése