2014. március 18., kedd

Сценарии для Укр

Ukrajnában megismétlődhet az 1990-es évek jugoszláviai forgatókönyve, és a Krím félsziget példáját több ukrajnai régió, így Kárpátalja is követheti – olvasható a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap hétfői számában megjelent elemzésben. Сценарии для Украины
…A keleti-régiók példája erősitheti Kárpátalján az autonómiavágyat. A térség legnépesebb közössége a ruszinok, viszont ők sohasem voltak nagyon jó viszonyban Oroszországgal, Lengyelországgal, valamint az Osztrák-Magyar Monarchiával. 1991 december 1-én az össz-ukrajnai népszavazás megszavazta az autónómiát, de Kijevben ezt a döntést nem ismerték el. Ráadásul Ukrajna kormánya-ellentétben Magyarországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal-nem ismeri el önálló nemzeti kisebbségként a ruszinokat. Erre válaszul 2007 március 7-én a Kárpátaljai Megyei Tanács úgy határozott, hogy elismeri őshonos nemzetiségnek a kárpátaljai ruszinokat. 2013 novemberében pedig terv is készült egy közös magyar-ruszin autonómia kidolgozására, az 1991-es népszavazás döntése alapján.

Kijev ugyanakkor megpróbálja elhallgattatni a más országokból érkező hangokat.
Oroszország arra törekszik, hogy ne a profik (miként az Washingtonban elgondolják) határozzanak. Moszkva létre akar hozni egy biztonsági zónát délkeleten. Magyarország pedig katonai erővel vonulna be Kárpátaljára, a magyar és ruszin lakosság védelme ürügyén. (Magyarország 2012-ben elfogadott Alkotmánya rendelkezése szerint Budapest felelősséggel viseltetik minden határon túli magyarok sorsáért)

Magyarország példáját követné Lengyelország, amely saját történelmi érdekeire hivatkozva tarthat igényt Voliny és Lvov régiókra.
Románia is területi követeléseket támaszthat Ukrajnával szemben…Nem zárható ki a forgatókönyv szerint, hogy Románia megszállja a Duna-torkolati vidékét és Észak-Bukovinát.
Ezek az események viszont fegyveres konfliktusokhoz vezetnének Ukrajna területén.

Szövetségi forgatókönyv
Egy lágy elgondolás kerülhet megvalósitásra, ha Kijevben centrista erők kerülnének kormányra.
A krimi események bebizonyitották, hogy Kijev nehezen tudja őket ellenőrzése alatt tartani azokat a területeket, amelyek le akarnak róla válni. Ukrajna ezen forgatókönyv szerint lehetne egy szövetségi állam (a KPU-Kommunista Párt-régi elképzelése.) amely három részből tevődne össze.

A délkeleti autonómiapélda tökéletesen megfelelne Ukrajna és Kárpátalja számára is. Egy olyan politikai szövetség, amely létezett 1988-ig…
(forrás: независимая газета.ру)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése