2014. március 18., kedd

Az iráni külügyminiszter lemondta a vacsorát Catherine Ashtonnal

Javad Zarif iráni külügyminiszter hétfőn este Bécsben vacsorára lett volna hivatalos Catherine Ashtonnal, aki az európai diplomácia főcionista feje. A vacsora az iráni atomprogramról szóló tárgyalások második fordulóját előzte volna meg, ami az ENSZ Biztonsági Tanács és Irán között zajlik.
Hídfő.net | Az iráni külügyminiszter lemondta a vacsorát Katherine AshtonnalJavad Zarif
Zarif és az iráni külügy nem adott hivatalos indoklást a lemondásra, az iráni média mégis ünnepli a döntést. Az iráni külügyminisztérium szóvívője, Marzieh Rocs szerint Catherine Ashton lépései "bőven túlmutatnak a diplomáciai protokollon" és egy ilyen lépés "nem illeszkedik az iráni hagyományokhoz, továbbá beavatkozás az iráni belügyekbe". Marzieh Rocs hangsúlyozta, hogy "az ilyen és ehhez hasonló lépések nem szolgálják a kétoldalú kapcsolatok javulását."
Az iráni külügyminisztérium figyelmeztette továbbá Ausztriát hivatalos csatornákon, hogy Irán nem tartja elfogadhatónak az ilyen illetéktelen találkozók szervezését.
A világpolitikai erőegyensúly végre a dolgozó és értékteremtő népek felé tolódik el a kizsákmányoló és romlott nyugat helyett. Iránnak és szorgos népének kijár a tisztelet, hagyományok terén pedig mindenképpen, amibe az európai "fődiplomata" most belegyalogolt, mint elefánt a porcelánboltba. Nem tartjuk valószínűnek, hogy Irán, aminek a nevében is benne van, hogy Iszlám Köztársaság, jó néven veszi, ha egy nagyszájú és felforgatásairól ismeretes nőszemély hívogatja vacsorázgatni az iráni külpolitika első emberét.

http://www.hidfo.net/2014/03/18/az-irani-kulugyminiszter-lemondta-vacsorat-katherine-ashtonnal



Az Irán ellenes embargó csődje


Korábban beszámoltunk róla, hogy az USA feloldotta Irán olajszállítási titalmát 10 EU tagország felé. Az intézkedésről azt remélte az USA, hogy Irán kapva kap az alkalmon, és elkezd szállítani, lenyomva ezzel az orosz nyersanyag árakat.
Erre válaszul újabb üzletet írtak alá az iráni és orosz gazdasági vezetés képviselői. Ezentúl Oroszország napi 500.000 hordónak megfelelő mennyiségű olajat vesz meg Irántól. Cserébe gépeket, alkatrészeket, műszaki felszereléseket adnak Iránnak.
Hídfő.net | Irán elnöke, Hassan Rouhani és Vlagyimir Putyin, Bishkek, Kirgizisztán.
Nos mi szüksége lehet Oroszországnak arra, hogy olajat vegyen? Semmi. Azonban az olajat tovább tudja adni, míg Irán nem, ami még mindig embargó alatt áll. Ezt az embargót Oroszország nem tekinti kötelezőnek magára nézve. Irán azonban nagyon nehéz helyzetbe került emiatt, és gazdasági gondjai vannak. A bevételhiány érezhető, és gazdasági megszorításokat kellett bevezetni. Ráadásul sok eszközt nem tud beszerezni, mert ezekre is vonatkozik az embargó.
Így azonban Oroszország mindent biztosítani tud, amire Iránnak szüksége van. Gépeket, alkatrészeket, eszközöket. Amennyiben a nyugat megpróbálná az orosz üzletet áthúzni, akkor számíthat rá, hogy orosz műszaki segítséggel komoly gondjai akadhatnak a Hormuzi szoros hajózhatóságát illetően. Ahogy mára bebizonyosodott, hogy Irán annak idején orosz műszaki segítséggel kaparintotta meg az amerikai drónt. Ezzel a technikával jutottak hozzá Krímben az egyik USA drónhoz az oroszok nemrég. Hasonló segítségre Irán bármikor számíthat, ez a szerződés is alátámasztja, hogy Moszkva továbbra is mindenféle műszaki segítséget megad Teheránnak.
Az orosz diplomácia újabb sikere lehet ez a szerződés, amely stabilizálni fogja iráni szövetségesét.

http://www.hidfo.net/2014/03/19/az-iran-ellenes-embargo-csodje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése