2014. március 18., kedd

Geopolitikai gyűrűben Románia - Új lehetőség a magyar önrendelkezés kivívására

Traian Basescu román elnök követelte, hogy a román kormány tiltsa be a Jobbik tevékenységét az ország területén, Vona Gábor pártelnök számára pedig tiltsa be a beutazást. Ugyanaz a Basescu, aki nemrég még az Európai Egyesült Államok megalapításáért és a nemzetek önrendelkezési jogának megvonásáért szólalt fel. Azt követően olyan történések kezdődtek, melynek terveibe Brüsszel elfelejtette beavatni a román elnököt, - így az inkább ellent mondott korábbi nyilatkozatainak és a helyzethez gyorsan alkalmazkodván felszólította a kijevi kormány, hogy tartsa tiszteletben az Ukrajna területén élő románok önrendelkezéshez való jogát.
Basescu láthatóan nem tud mit kezdeni az Európában érlelődő helyzettel. Románia geopolitikai gyűrűben van. Keleti határaihoz az Oroszországi Föderáció közelít, Szerbiában az orosz haderő fog rendszeres hadgyakorlatokba kezdeni, Magyarország pedig nemsokára végrehajt egy látványos kiugrást az Európai Unióból. A román elnök csak pislog tehetetlenségében, és még mindig ott tart, hogy NATO-fegyvereket akar bevinni az országba. A fentiek ismeretében nem csoda, hogy hisztérikusan reagál minden látogatásra, amit magyar politikusok tesznek Romániában. A területi revízió gondolata a levegőben van. Igaz, erre Magyarországnak se katonai ereje, se politikai akarata nincs, diplomáciai kapcsolatait pedig az atlantizmus gátlástalan kiszolgálása korlátozza.
Basescu ennek ellenére okkal tart az országba látogató magyar politikusoktól. Románia jelenlegi határainak fennállása óta gátlástalanul sárba tiporta a kisebbségek jogait és az erdélyi magyarság felszámolására határozott lépéseket tett. A belpolitikai köntösbe bújtatott etnikai tisztogatás vádja megáll a jelenlegi román elnökkel szemben is. Emiatt minden egyes, az országba látogató magyar politikus megjelenése arra emlékezteti Basescut, hogy hiába a százezres román hadsereg, ha a határok újra átrendeződnek Európában, arról olyan hatalmak fognak rendelkezni, melyet az ő befolyása érinteni nem tud. A változásokról majd utólag értesítik. Ha értesítik egyáltalán, mert újabban igencsak elterjedt nyugati módszer a szírializálás, könnyen lehet, hogy Basescu is az ablakból kinézve fog szembesülni a helyzettel.
A román elnök jobban teszi, ha még most, az utolsó pillanatban enyhíteni próbálja a múlt sérelmeit, és lépéseket tesz az erdélyi magyarság önrendelkezési jogának helyreállítására. Erdélyben a magyarság az elmúlt évtizedek felszámolási műveletei ellenére még mindig egyetlen, jól elkülönülő tömböt alkot. A magyarság erős, és élni akar, Basescu hatalma és befolyása pedig egyre csak fogy.
A teljes területi revízió ma már nem járható út. Mégis van lehetőség az erdélyi magyarság megmentésére, melynek céljáért a magyar pártoknak a korábbiaknál határozottabban kell fellépniük. Erdély magyar többségű területeinek szövetségi állammá kell formálódnia. A nemzetközi jog elismeri az országokon belül nemzetiségi és területi alapon szerveződő államszervezetek létjogosultságát. Románia egyetlen úton menekülhet meg az összeomlástól és szíriai állapotok kialakulásától - ha a gyakorlatban föderális állammá formálódik, és Erdélyben a magyar többségű területeket szövetségi államként elismerve megadja a magyar kisebbség számára azokat az alapvető jogokat, melyeket az elmúlt évtizedekben elmulasztott megtenni.
A cél adott. A megvalósítás útja a nemzetközi jog szerint is járható. Elmulasztása pedig katasztrófával végződhet úgy Románia, mint az erdélyi magyarság számára. Basescu jobban teszi, ha nem a magyar politikusok felszólalásaira ad pánikszerű reakciókat, hanem lesöpri az asztalról a nyugati együttműködéseket, és a Romániában élő nemzetek érdekében kezd cselekedni.
Molnár István


Basescu: Putyin a Szovjetunió határait akarja helyreállítani


Ahol sikerül, ott szép szóval, ahol nem, ott tankokkal állítja vissza a Szovejetunió határait az orosz elnök - mondta Románia államfője. Basescu aggodalmát fejezte ki, hogy a "második román államra", Moldovára is a krími forgatókönyv vár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, hogy helyreállítsa az egykori Szovjetunió határait: ahol sikerül, szép szóval, ahol nem, ott tankokkal - jelentette ki Traian Basescu román államfő hétfőn az Adevarul hírportálnak adott interjújában.

Az ukrajnai válságot kommentáló román vezető szerint ezzel a célkitűzéssel magyarázható, hogy Oroszország egy sor olyan "befagyott konfliktus" kialakulásában játszott szerepet a Fekete-tenger körül, mint a Moldovai Köztársasághoz tartozó szakadár Dnyeszter menti Köztársaság, a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia, és Abházia, illetve legújabban az Ukrajnából való kiválását megszavazó Krím félsziget.

Basescu aggodalmát fejezte ki, hogy a "második román államra", Moldovára is a krími forgatókönyv vár, de leszögezte: Románia semmiképp nem avatkozna be fegyveres erőkkel egy ilyen konfliktusba. A román elnök hozzátette: megítélése szerint a jelenlegi ukrán válság sem jelent háborús fenyegetést országa számára, és valószínűtlennek nevezte azt is, hogy az orosz-ukrán vita nyílt hadviselésbe torkollik.

A román elnök kijelentette: támogatás híján nem kívánja tovább erőltetni azt a néhány hónapja hangoztatott elképzelését, miszerint az európai integráció után Románia következő nagy össznemzeti célkitűzése a Moldovával való egyesülés legyen.

Basescu ugyanakkor Moszkva iránti szolgalelkűséggel vádolta a moldovai vezetést, amely parafálta a társulási egyezményt az Európai Unióval, de szerinte nem meri egyértelműen elkötelezni magát a Nyugat mellett, nehogy magára haragítsa Oroszországot.

Szerinte a legfontosabb teendője most Romániának az, hogy segítsen Moldovának enyhíteni az orosz gázimporttól való függőségét, és ezért mielőbb ki kell építenie a két országot összekötő energetikai infrastruktúrát. Ugyanakkor esélytelennek nevezte Moldova európai integrációját mindaddig, amíg a Dnyeszteren túli szakadár területeken orosz csapatok állomásoznak.

HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése